islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4990
EURO
34,7557
ALTIN
2.491,37
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

BM, Bahreyn güçlerinin oturma eyleminin hapishaneden şiddetli bir şekilde dağılmasından rahatsız

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi (OHCHR), Bahreyn polisinin bu ayın başlarında ülkenin ana hapishanesinde barışçıl bir oturma eylemini sökmek için kullandığı gereksiz ve orantısız güçten rahatsız olduğunu belirtti.

BM, Bahreyn güçlerinin oturma eyleminin hapishaneden şiddetli bir şekilde dağılmasından rahatsız

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi (OHCHR), Bahreyn polisinin bu ayın başlarında ülkenin ana hapishanesinde barışçıl bir oturma eylemini sökmek için kullandığı gereksiz ve orantısız güçten rahatsız olduğunu belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi (OHCHR), Bahreyn polisinin bu ayın başlarında ülkenin ana hapishanesinde barışçıl bir oturma eylemini sökmek için kullandığı gereksiz ve orantısız güçten rahatsız olduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri sözcüsü Marta Hurtado Cuma günü bir basın brifinginde Bahreyn hükümetini Jau hapishanesindeki oturma eylemine yönelik şiddetli baskıya yönelik kapsamlı ve etkili bir soruşturma başlatmaya çağırdı. Hapishane, başkent Manama’nın güneyinde yer almakta. Özel kuvvetlerin şok bombaları attığını ve tutukluları başlarına dövdüğünü ve 17 Nisan’da birçoğunu ağır şekilde yaraladığını bildiren tanıkların ifadelerine atıfta bulundu. Hurtado ayrıca yetkililerin 33 protestocuyu hapishanedeki başka bir binaya götürdüklerini ve burada kimseyle görüşülmeden tutulduklarını açıkladı.

Armed men free inmates from Jau prison near Manama | Prison News | Al  Jazeera

Jau cezaevi mahkumları, gözaltı koşullarını, özellikle de tıbbi tedaviye erişim eksikliğini protesto ediyorlardı. Yetkililer, geçtiğimiz ay ortaya çıkan COVID-19 salgınından bu yana cezaevinde gerginlik artıyordu ve yetkililer bunun kontrol altına alındığını bildirdi. OHCHR’ye göre oturma eylemi, siyasi tutuklu Abbas Malallah’ın temel sağlık hizmetlerine zamanında erişiminin reddedildiği bildirildikten sonra öldüğü 5 Nisan’da başladı. Hapishanenin dışında, tutukluların aileleri, siyasi mahkumların serbest bırakılması ve daha iyi koşullar talep eden küçük protestolar düzenliyordu. Oturma eyleminin kaldırılmasının ardından dağılmış muhalefet grubu el-Wefaq, Demokrasi ve İnsan Hakları için SALAM ve Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü (BIRD), güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığını belirtti. Sürgünde yaşayan Bahreynli aktivist BIRD’den Sayed Ahmed Alwadaei, bir mahkumun kendisine, güvenlik güçlerinin parçalamaya çalıştığı oturma eyleminde mahkumların insan zincirleri oluşturduğunu söylediğini ifade etti.

Cezaevlerinden sorumlu teşkilat Reform ve Rehabilitasyon Genel Müdürlüğü, devlet medyasına yaptığı açıklamada, hapishanedeki çok sayıda mahkumun koridorları kapattığını ve koğuşlarına girmeyi reddettiğini açıkladı. Teşkilat, tutukluların kendilerine karşı güvenlik ve yasal tedbirlerin alınmasını gerektiren davranışları durdurmak için birkaç gündür uyarılara aldırış etmediğini ifade etti. OHCHR Cuma günkü brifingde, aşırı kalabalık Bahreyn hapishanelerinde sağlık hizmeti eksikliğinin yıllardır sorun olduğunu, ancak korona virüs salgını sırasında kronik bir sorun haline geldiğini belirtti. Salgının Bahreyn hapishanelerinde yayılması ülke çapında protestolara yol açtı. Hurtado, buna yanıt olarak yetkililerin COVID-19 kısıtlamalarını ihlal ettikleri için düzinelerce protestocuyu gözaltına aldığını açıkladı. BM organı ayrıca yetkilileri mahkumlara zamanında tıbbi tedavi sağlamaya çağırdı ve yetkilileri hapishanedeki tıkanıklığı hafifletmek için daha fazla tutukluyu serbest bırakmayı düşünmeye çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.