islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5863
EURO
34,7960
ALTIN
2.509,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

BM: Bangladeş’teki Arakan mülteci adasını ziyaret edeceğiz

BM: Bangladeş’teki Arakan mülteci adasını ziyaret edeceğiz

Bangladeş hükümeti tarafından inşa edilen yaşam adasına Arakanlı Müslümanların taşınmadan önce BM diplomatlarının ziyaret edeceği açıklandı.

Mirat Haber Ajansı

Bir yıl süren çıkmazdan sonra, BM ve Bangladeş nihayet BM delegasyonunun Bangladeş’in uzak bir adasındaki Rohingya yerleşim yerine doğrudan ziyareti konusunda fikir birliğine vardı. BM de Bangladeş hükümetinin Rohingya için konut tesisleri geliştirdiği ücra bir ada olan Bhasan Char’da teknik değerlendirme yapacak bir ekip göndermeye karar verdi. BM ajanslarının ve hak gruplarının muhalefetine rağmen Cox’s Bazar’daki aşırı kalabalık kamplardan 13.000’den fazla mülteciyi yeniden yerleştirdiler. Bu arada hükümet adanın güvenli olduğunu iddia ediyor ve aynı zamanda 350 milyon dolarlık düzenlemeleri incelemek için yabancı diplomatların ziyaretini planlıyor. Yerin dört metre yukarısında, beton bloklar ve 120 çok katlı siklon barınaklarla 1400 büyük kümelenme evlerini yerleştirdiklerini iddia ediyorlar. BM’nin ziyaretine izin verme kararı, Dakka’daki BM misyonlarının üst düzey yetkilileri ile Bangladeş Dışişleri Bakanlığı arasında yapılan yakın tarihli bir toplantı sonrasında geldi.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığından Delwar Hossain, BM ve Bangladeş Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta bir toplantı düzenlediğini doğruladı. BM heyetinin Bhasan Char’a ilk elden ziyaretini kolaylaştırmak için resmi bir karara vardıklarını açıkladı. Tur önümüzdeki haftanın ortasında yapılacak. Hossain, Dışişleri Bakanlığı’nın ziyaret için gerekli teknik desteği sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, BM ekibinin, yaklaşık 100.000 Rohingya’nın aşırı kalabalık Cox’s Bazar mülteci kamplarından kademeli olarak taşınmasını kolaylaştırmak için adada inşa edilen Bangladeş altyapısından memnun kalacağına inandığını ifade etti. Bangladeş, Cox’s Bazar’daki sıkışık geçici kamplarda 1,2 milyon Rohingyalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Şu anda dünyanın en büyük mülteci yerleşimi olarak kabul ediliyor. Sakinlerinin çoğu, 2017’de Myanmar’ın Rakhine eyaletindeki askeri baskının ardından şiddetten kaçtı. Ancak adanın sele eğilimli olduğu söyleniyor. Hak grupları, adanın yaşana bilirliği ve korunmasına ilişkin eksiksiz bir fizibilite raporu hazırlanmadan önce sürecin askıya alınması çağrısında bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.