islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5863
EURO
34,7960
ALTIN
2.509,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

BM: Yemen Ateşkesi Konusunda ‘Ümitler Bitmedi’

BM: Yemen Ateşkesi Konusunda ‘Ümitler Bitmedi’
25 Mayıs 2020 02:30
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

BM Yemen elçisi Martin Griffiths Güvenlik Konseyi’ne verdiği demeçte, Yemen’deki savaşan tarafların ateşkes konusunda anlaşılması yönünde önemli ilerleme kaydettiğini söyledi. 23 Mart’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in küresel çatışmalarda ateşkes ve koronavirüs pandemisiyle savaşmaya odaklanılması çağrısının üzerine Yemen hükümetine ve Husi grubuna ülke çapında ateşkes hakkında bir taslak teklif vermişti. Tasarı, insani ve ekonomik önlemleri ve siyasi sürecin acil olarak yeniden başlatılması talebini içeriyordu.

Yemen savaş tarafları beş yılı aşkın bir süredir savaşıyor. Griffiths, çok düşük test seviyeleri göz önüne alındığında, bilinmeyen bir oranda yayılan koronavirüs ile mücadele etmek için insani ve ekonomik önlemlere de ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yemen nüfusunun yaklaşık %80’i olan 24 milyon insan, insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Yardım grupları, Yemen’in parçalanmış sağlık sistemi ve yıllarca süren çatışmalardan sonra yaygın açlık ve hastalık göz önüne alındığında, koronavirüsün yıkıcı salgınından korkuyor.

Yemen’de Covid-19’dan evvel Suud hava bombardımanı, Suud liman blokajı, Suud ittifakının askeri kara operasyonu, çekirge istilası, gıda yetersizliği ve açlık, yaygın Kolera, seller ve Dang humması 24 milyon insanı tehdit ederken, ülke üç ana güç odağı etkisinde: Husi denetimli ülkenin çoğunluğu, Suud destekli eski hükümet, BAE destekli Güney Yemen.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.