islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

BM’de İran Teklifi Reddedilen ABD “Küçük Düştü”

BM’de İran Teklifi Reddedilen ABD “Küçük Düştü”

Mirat Haber Ajansı

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a silah ambargosunu uzatmayı reddetmesiyle ABD’nin aşağılayıcı bir yenilgiye uğradığını iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimini ciddi bir hata olarak nitelendiren Ruhani, ABD’nin, İran, Rusya ve Çin’le birlikte silah ambargosunu genişletme çabaları üzerine yapılan BM Güvenlik Konseyi oylamasında, Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere 11 üye çekimser kalmış, Birleşik Amerika ve Karayipler’deki turizm adası Dominik Cumhuriyeti lehte oy kullanan yegane iki ülke olmuştu. Amerika’nın müttefiklerinin de dahil olduğu bir konseyde 11-2 kaybetmesi, ülkenin diplomatik yönden çok zayıfladığı Trump döneminin bir göstergesi.

İran’a yönelik BM silah ambargosu, İran ile dünya güçleri arasında, İran’ın nükleer programını engelleme karşılığında birçok uluslararası yaptırımın kaldırılmasını sağlayan 2015 nükleer anlaşması uyarınca sona ermekte. Başkan Donald Trump, 2018’de ABD’yi anlaşmadan geri çekmişti. Birleşik Devletler, nükleer anlaşmadaki İngilizce anlamı “yapmazsan sonraki cezası kolayca uygulanır” olan snapback maddesini kullanarak İran’a yönelik tüm BM yaptırımlarının geri dönüşünü tetikleme tehdidini uygulayabilir. Diplomatlar, ABD’nin bunu devreye sokabileceğini ancak zorlu ve dağınık bir diplomatik mücadeleyle karşı karşıya kalacağını belirtiyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.