islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
23°C
İstanbul
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
27°C

BM’DEN İSRAİL’E SİLAH SATIŞINI DURDURMA ÇAĞRISI

BM’DEN İSRAİL’E SİLAH SATIŞINI DURDURMA  ÇAĞRISI
6 Nisan 2024 11:34
A+
A-

Yaptırım Yok Ama Çağrı Var

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail‘e yönelik silah satışlarının durdurulması için çağrı yaptı. Bu karar, Konseyin 47 üye devletinden 28’inin lehte, 6’sının karşı ve 13’ünün çekimser oy kullanmasıyla kabul gördü. Bu oylama, Gazze’deki savaş bağlamında Konseyin net bir tavır almasını temsil ediyor. Konsey, İsrail’in Gazze’de 33 binden fazla insanı öldürdüğü ve soykırım uyarıları yapıldığı bir dönemde bu adımı attı.

İsrail’in Cenevre’deki BM Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar, kararı eleştirdi. Ayrıca bu kararı “İnsan Hakları Konseyi ve BM için bir leke” olarak nitelendirdi. Öte yandan karar metninde, İsrail’e silah, mühimmat ve askeri teçhizatın satışının ve dağıtımının durdurulması çağrısı vardı. Bunun yanı sıra uluslararası insani hukuk ihlalleri ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın Ocak ayında Gazze’de “makul bir soykırım riski” olduğuna dair bir karar verdiği belirtildi. Bu da konunun uluslararası hukuk çerçevesinde ciddiyetini artırıyor. “Bu soykırımı durdurun” çağrısı, uluslararası toplumun dikkatini bu acil duruma çekmeyi amaçlıyor.

Filistin Büyükelçisi İbrahim Muhammed Kureyşi, konseye Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirerek uluslararası müdahale çağrısı yaptı. Güney Afrika Büyükelçisi Mxolisi Nkosi de konseyin sessizliğini eleştirerek, İsrail’e yönelik farklı bir hukuk uygulanmasına karşı çıktı. Oylamada ABD, Almanya, Arjantin, Bulgaristan, Malavi ve Paraguay hayır oyu verdi. ABD Büyükelçisi Michele Taylor, İsrail’i sivillerin korunması konusunda yetersiz çaba göstermekle eleştirdi. Fakat Washington’un, Hamas’ı ve 7 Ekim saldırılarını özel olarak kınamamak da dahil olmak üzere “birçok sorunlu unsuru” nedeniyle metni destekleyemeyeceğini söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi kararında, Hamas’ın adı geçmedi. Konsey, İsrail’e yönelik roket saldırılarını kınadı ve rehinelerin serbest bırakılmasını istedi. Metnin odak noktası, İsrail’in işgaline ve Gazze ablukasına son verilmesi talebi oldu. Aynı zamanda konsey, İsrailli yetkililerin açıklamalarını ve Gazze’deki zorla nakilleri de kınadı. Gazze’nin güneyindeki büyük askeri operasyonlara karşı uyarı yaptı. Özellikle, Refah şehrine yönelik her türlü büyük ölçekli askeri operasyona karşı uyarı yaptı. BM konseyi Gazze’de kıtlığın yaklaşmakta olduğu konusunu da ele aldı. Ayrıca Gazze’de sivilleri aç bırakmanın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını da kınadı.

İsrail’i hedef alan diğer iki karar da cuma günü haklar konseyinden geçti. Bunlardan biri Yahudi yerleşimlerinin durdurulması yönünde. BM İnsan Hakları Konseyi, Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetine karşı ülkeleri daha fazla çaba göstermeye çağırdı. Bu çabalar, yaptırımlar da dahil olacak şekilde, yerleşimci şiddetinin önlenmesini amaçlıyor. Ayrıca, işletmelerin işgal altındaki yerleşimlerdeki faaliyetlerini durdurmalarını istedi. Konseyde kabul edilen diğer bir kararda ise, İsrail’in Suriye’deki Golan Tepeleri işgali ve buradaki yerleşim politikaları ele alındı. Bu politika ve uygulamaların, bölgedeki Suriyeli sakinlerin haklarını ihlal ettiği belirtilerek, bu durumdan duyulan üzüntü dile getirildi.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet