islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5541
EURO
34,8837
ALTIN
2.430,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Çin uzay aracı ay yüzeyinden numune topluyor

Çin uzay aracı ay yüzeyinden numune topluyor

Mirat Haber Ajansı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ulusal Uzay İdaresi, kuruluşundan 40 yıl sonra Ay yüzeyinden örnekler almak için yaptığı ilk görevde dün bir uzay aracını ayın yüzeyine başarıyla indirdi. Uzay ajansı, sondanın ayın yakın tarafına başarıyla indiğini ve görüntüleri geri gönderdiğini söyledi. Çin, Chang’e-5 insansız sondasını güneydeki Hainan eyaletinden 24 Kasım’da uzaya fırlattı. Adını efsanevi Çin ay ilahesinden alan misyon, bilim adamlarının ayın kökenleri ve güneş enerjisi hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olmak için ay malzemesi toplamayı amaçlıyor.

Görev, Oceanus Procellarum veya “Fırtınalar Okyanusu” olarak bilinen devasa bir volkanik platoda henüz keşfedilmemiş bir bölgede iki kilogram numune toplamaya çalışacak. Planlandığı gibi tamamlanırsa, bu görev Çin’i Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’dan sonra ay örnekleri alan üçüncü ülke yapacak. Arazi aracının yaklaşık iki gün içinde ay malzemesini toplamak için robotik bir kolla zemini delmeye başlaması bekleniyor. Örnekler daha sonra yörüngeye kaldırılacak ve Çin’in İç Moğolistan bölgesinde yeryüzüne inmesi beklenen bir dönüş kapsülüne aktarılacak. 2003 yılında Çin ilk astronotunu uzaya gönderdi ve yıllar sonra da ilk insansız ay inişini yaptı. Geçen yıl Ocak ayında, Chang’e-4 sondası, ayın karanlık tarafına indi, bunu yapan herhangi bir ulustan dünyada ilk uzay aracı oldu. Temmuz ayında Çin ayrıca Mars’ta su aramak için kırmızı gezegene bir uzay aracı yolladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.