islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
ALTIN
2.435,97
BIST
9.778,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bosna Hersek Mülteci Krizi Kontrolden Çıktı

Bosna Hersek Mülteci Krizi Kontrolden Çıktı

Mirat Haber Ajansı

Bosna Hersek’in içindeki 10 kantondan en kuzeybatısındaki Una-Sana Kantonu (USK) başbakanına göre, Bosna Hersek artan bir mülteci akışıyla karşı karşıya. Kanton Başbakan Samir Ruznic (Rujniç), ülkenin Kuzey-Batı bölgesindeki krizi şimdilik kontrol ettiklerini söylemekle birlikte, devlet yetkililerinin daha büyük bir mülteci dalgasını mümkün olan en kısa sürede ele almaları gerektiği konusunda uyardı. Ülkenin sınırlı kaynakları, mültecilerin durumuyla mücadele konusunda birçok sorundan yalnızca biri. İç işleri üzerindeki kapsamlı ve karmaşık yargı yetkisi, giderek daha fazla göçmenle başarılı bir şekilde başa çıkmanın önündeki bir başka büyük engel. Diğer birçok AB üyesi gibi, komşu Hırvatistan da göçmen kabul etmeyi bıraktı. Bu arada yüzlerce mülteci hala her gün köy ve orman yollarından Hırvatistan’a geçmeye çalışıyor. Zorla sınır dışı edilmeleri ve AB sınırını geçmeye çalışacak kadar cesur olanlara Hırvat polisi tarafından fiziksel şiddet içeren olaylar çok yaygın.

Hırvatistan sınırında bulunan USK, müreffeh Batı Avrupa’nın bir yolunu bulmaya çalışan mülteciler için tercih edilen nokta. Başbakan Samir Ruznic, kantona 2018’de 24.000, 2019’da 49.000 ve bu yıl şimdiye kadar 30.000 mültecinin girdiğini söyledi. Ülkedeki yedi mülteci kampından beşi USK sınırları içinde yer alıyor. Ancak kanton, artık mültecileri kabul etmeyeceklerini belirten yeni kurallar açıkladı. Gelen otobüsler polisler tarafından durduruldu. Mülteciler otobüsten indiriliyor ve aşırı kalabalığın büyük bir sorun olduğu Kızıl Haç tarafından yönetilen geçici bir merkeze gönderiliyor. Bununla birlikte, bölgedeki kasaba sakinleri düzensiz göçle gelen sorunlara isyan etmeye başladığından yerel yönetim daha iyi bir çözüm bulamadı. Göçmenlerin birbirleriyle çatıştığı, bıçaklamalar, tecavüzler ve hatta cinayet dahil olmak üzere çok sayıda olay oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.