islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Bosna: Hırvat Nazi Askerlerinin Anılmasına Protesto

Bosna: Hırvat Nazi Askerlerinin Anılmasına Protesto
22 Mayıs 2020 22:23
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Binlerce Bosnalı Cumartesi günü, II. Dünya Savaşı’nın sonunda partizan güçler tarafından öldürülen Hırvat Nazi müttefik askerleri ve siviller için Saraybosna’da anma törenleri yapan Hırvat gruba karşı gösteri yaptı. Saraybosna’daki grup, genellikle Bleiburg, Avusturya’da düzenlenen tartışmalı yıllık anma toplantısının yerini aldı. Bleiburg olayı, koronavirüs pandemisinin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iptal edilmişti. Bir başka küçük değiştirme etkinliği Cumartesi günü Hırvatistan’ın Zagreb kentinde bir mezarlıkta gerçekleşti. Kitleyi Saraybosna’da tutma kararı, 1990’lardaki etnik savaş anılarının hala taze olduğu ülkede güçlü bir tepki oluşturdu, Bosna’nın Sırp Ortodoks Kilisesi, Yahudi ve Müslüman topluluklar ve çeşitli anti-faşist örgütler tarafından kınandı. Protestocular, II.Dünya Savaşı sırasında Saraybosna’ya hakimiyetleri sırasında Nazi müttefik Hırvat güçleri tarafından işkence gören ve öldürülen direniş üyelerinin fotoğraflarını göstererek Hırvatlara karşı şehirde yürüdüler.

Saraybosnalar, Saraybosna’nın dünyada bu anma töreninin asla gerçekleştirilmemesi gereken birkaç şehir arasında olduğunu söylüyorlar. Çünkü anılan Hitler müttefiki Hırvat rejim Saraybosna’da korkunç suçlar işledi. Protestocuların, grubun Bosna’daki Katolik Kilisesi’nin lideri Başpiskopos Vinko Puljiç tarafından idare edilen Kutsal Kalp Katedrali’ne ulaşması engellendi. Protestocular Kitleyi, 1941’de Yugoslavya’yı işgal ettiklerinde Nazi Alman kuvvetleri tarafından Hırvatistan’da iktidara getirilen faşist milliyetçi harekete saygınlık kazandırmak için örtülü bir girişim olarak nitelendirdiler. Ancak Bosna’nın Katolik Kilisesi, anam grubunun savaş ve savaş sonrası yargılanmaksızın öldürülen herkes dahil tüm masum kurbanları andıklarını bildirdi. Ancak düzenli olarak yıllık kitleye katılan Hırvat milliyetçiler için bu olay, eski Yugoslavya’da komünizm altındaki acılarını sembolize ediyor. Son yıllarda Hırvatistan, tarihsel revizyonizm ve kısa bir süre Nazi yanlısı Hırvatistan-Bosna devletinin lideri Ante Paveliç gibi kötü şöhretli Hırvat Nazilerin suçlarını aklamaktan dolayı giderek çok eleştiriliyor ve Hırvat Nazi grubu Ustaşe sembolleri kullanmakla suçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.