islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bosna Priyedor’da Yeni Çıkarılan Maktullere Cenaze

Bosna Priyedor’da Yeni Çıkarılan Maktullere Cenaze

Mirat Haber Ajansı

Sırpların 1992-1995 yılları arasında Bosna’ya yönelik saldırganlığında soykırıma uğrayan savaş kurbanları için düzenlenen Priyedor’daki yeni bulunan yıllık törende altı naaş daha gömüldü. Tören Kuzey Bosna’da özerk Sırpçık Cumhuriyeti’nde yer alan Hırvat sınırı kenti Priyedor yakınlarındaki Kamicani Soykırım Anma Merkezi’nde yapıldı, ancak olay koronavirüs pandemisi nedeniyle önemli ölçüde az katılımla yapıldı. Başlangıçta yeni bulunan 30 kurbanın naaşının bu yıl gömülmesi planlanmıştı, ancak pandemi nedeniyle ölenlerin birçoğunun ailesi yurtdışından Bosna-Hersek’e gelemedi, bu yüzden sadece altı kişinin kemikleri ebedi istirahatgahlarına uğurlandı.

Pazartesi günü yeni keşfedilen kurbanların beşi Koricani Kayalıklarının dibinde bulunmuş ve DNA testleriyle kemiklerin kimliği saptanmıştı. Priyedor bölgesindeki bu yer, Boşnakların 1992’de Bosnalı Sırp güçleri tarafından bir vadinin kenarına dizilip ateş açılarak öldürüldüğü kötü şöhretli bir infaz sitesi. Mağdurların cesetlerinin kimliğinin saptanmaması için ikinci veya üçüncü kez gömüldüğü bölgedeki savaş mağdurlarının mezar alanları yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğunun da uç noktalarından olan Müslüman kenti Priyedor 1992’de Bosnalı Sırp güçleri tarafından bir dizi soykırım saldırısı görmüştü. Şimdiye kadar bölgeden toplam 2.588 savaş kurbanı bulundu ve kimliği DNA yardımıyla tanımlandı. Bosna-Hersek’in Kayıp Şahıslar Enstitüsü’ne göre kent yakınlarında öldürülen 588 kişinin daha aranmasına devam ediyor. Bu bölgedeki en büyük toplu mezar, 435 kişinin kalıntılarının çıkarıldığı Tomaşitsa’da. Öldürülen Prijedor sakinlerinin cesetleri 98 farklı toplu mezarda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.