islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
ALTIN
2.325,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bursa Şehir Hastanesi İnme Merkezi felç geçiren hastalara şifa oluyor

Bursa Şehir Hastanesi İnme Merkezi felç geçiren hastalara şifa oluyor
10 Kasım 2021 11:09
A+
A-

AA – Bursa Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, beyin damarlarında tıkanma ya da kanamaya bağlı ortaya çıkan ve ölüme yol açabilen inme rahatsızlığı, başarıyla tedavi ediliyor.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, teknolojik cihazlara sahip uzman nörologların da bünyesinde olduğu profesyonel ekibin görevini sürdürdüğü merkezde, şimdiye kadar 87 hastanın tedavisi Doku Plazminojen Aktivatörü (tPA) yöntemi, 69 hastanın tedavisi de anjioterapi yöntemiyle başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bursa Şehir Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kamışlı, inmenin; beyin, omurilik veya gözde kan akımının bozulmasına bağlı ortaya çıkan ve nörolojik fonksiyonların ani, hızlı, ilerleyici bozulmasına yol açan bir hastalık olduğunu bildirdi.

Dünyada her yıl inme geçiren 17 milyon kişiden 6 milyonunun hayatını kaybettiğini vurgulayan Kamışlı, Türkiye’de ise yılda 140 bin kişinin inme geçirdiğinin ve yaklaşık 40 bin kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

En sık görülen belirtileri, ani gelişen konuşma bozukluğu, tek taraflı kol ya da bacakta gelişen güçsüzlük veya uyuşukluk, yüzde özellikle ağız bölgesinde kayma, yürüme güçlüğü, görme kaybı olarak sıralayan Kamışlı, bunlardan bir veya birkaçının aniden ortaya çıkması durumunda hasta veya hasta yakınlarının hemen 112 Acil Çağrı Merkezini araması gerektiğini kaydetti.

Sağlık ekibinin, çağrının ardından hastayı alıp en kısa sürede inme merkezi bulunan bir hastaneye götürerek tedavinin başlatılacağını bildiren Kamışlı, şu ifadeleri kullandı:

“Hastalara inme merkezlerinde erken müdahale edilmesi durumunda, ölüm oranlarında belirgin bir düşüş olmasının yanı sıra kaybedilen fonksiyonların geri kazanım oranlarında da önemli artış olabiliyor. İnme dünyada birinci sırada sakatlık ve 4’üncü sıradaki ölüm sebebidir. Toplumun yaşlanmasının inme nedeniyle gerçekleşecek ölüm ve sakat kalma oranlarını daha da arttıracağı tahmin ediliyor. İnme, büyük oranda önlenebilir bir hastalıktır. İnme için risk faktörlerinin yüzde 90’ını oluşturan ve değiştirilebilen risk faktörleri başlığı altında toplanan fiziksel inaktivite, dislipidemi, hipertansiyon, obezite, diyabet, sigara, metabolik sendrom, atrial fibrilasyon, koroner arter ve diğer kalp hastalıkları ve karotis arter hastalıklarından oluşan 10 risk faktörünün tanınması ve tedavi edilmesiyle inme geçirilmesini büyük oranda azaltmak mümkündür.”

Prof. Dr. Suat Kamışlı, inme geçiren bir hastanın tedavisinde ilk 4,5 saatin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.