islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
ALTIN
2.324,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Çad askeri konseyi geçici hükümeti açıkladı

Ordu sözcüsü, kıdemli lider Idriss Deby’nin şok ölümünden sonra haftalar önce Çad’da iktidara gelen askeri konseyin bir geçiş hükümeti seçtiğini ifade etti.

Çad askeri konseyi geçici hükümeti açıkladı

Ordu sözcüsü, kıdemli lider Idriss Deby’nin şok ölümünden sonra haftalar önce Çad’da iktidara gelen askeri konseyin bir geçiş hükümeti seçtiğini ifade etti.

Mirat Haber Ajansı

Ordu sözcüsü, kıdemli lider Idriss Deby’nin şok ölümünden sonra haftalar önce Çad’da iktidara gelen askeri konseyin bir geçiş hükümeti seçtiğini ifade etti. Sözde, Geçiş Dönemi Askeri Konseyi (CMT)’nin başına geçen Deby’nin 37 yaşındaki oğlu Mahamat, Pazar günü 40 bakan ve bakan yardımcılarından oluşan bir hükümeti kurdu ve yeni bir ulusal uzlaşma bakanlığı, askeri konsey sözcüsü Azem’i kurdu. Bermandoa Agouna, televizyonda yayınlanan bir açıklamada belirtti. Yeni bakanlığa, 2019’da cumhurbaşkanlığının diplomatik danışmanı olan eski isyancı şef Acheick Ibn Oumar başkanlık edecek. Uzun zamandır muhalefet siyasetçisi Saleh Kebzabo, geçiş hükümetine atanmamıştı, ancak bunu tanıdığını söyleyen bir açıklama yaptı. Partisinin iki üyesine portföy verildi. Bir diğer muhalefet figürü Mahamat Ahmat Alhabo, yaklaşık 16 milyonluk ülkede adalet bakanı olacak.

Pazar günü erken saatlerde ordu, Deby’nin ölümünden sonra getirilen bir gecede sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu. 20 Nisan’da, ordunun Deby’nin isyancı güçlerle savaşırken açtığı yaralardan öldüğünü açıklamasından saatler sonra, insanların evlerini 18:00 ile 05:00 arasında terk etmesini yasaklayan bir gecede sokağa çıkma yasağı getirildi. Sokağa çıkma yasağının başlangıcı daha sonra akşam 8’e geri çekildi. Agouna tarafından imzalanan bir kararnamede, sokağa çıkma yasağının ülke genelindeki geçiş askeri konseyinin (CMT) başlangıçta attığı adımlar ve güvenlik durumu değerlendirildikten sonra Pazar günü kaldırıldığı belirtildi. Çad, Deby’nin ölümünden bu yana gerginliğini korudu ve ordunun geçen hafta N’Djamena ve güneydeki gösterilerde muhalefetin kurumsal darbe olarak damgaladığı şeye karşı altı kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Pahimi Padacke served as prime minister from 2016 to 2018 and was seen as one of Deby's allies, despite running against him several times [File: Djimet Wiche/AFP]

Yerel bir sivil toplum örgütü gösterilerdeki ölü sayısını 9’a koydu. Yetkililer tarafından yasaklanan protestolarda 650’den fazla kişi tutuklandı. Ordu, Deby’nin 11 Nisan’da bir seçim günü saldırısı başlatan Çad’daki Libya merkezli Değişim ve Mutabakat Cephesi’nden (FACT) isyancılarla savaşırken yaralandıktan sonra öldüğünü vurguladı. Deby’nin ölümünün duyurusu sadece bir gün sonra geldi Başkanlık seçimlerinin galibi ilan edildi ve 30 yıllık demir yumruklu yönetimin ardından kendisine altıncı dönem görev verdi. Geçiş konseyinin 18 ay boyunca yürürlükte olması ve demokratik seçimlere yol açması planlanıyor, muhalefet partilerinin reddettiği ve düzenlemeyi bir darbe olarak nitelendirdiği bir iddia. İsyancılar, durumu değerlendirmek ve demokratik yönetime hızlı bir dönüşün yollarını incelemek için Perşembe günü Afrika Birliği’nden bir ekibin geldiği N’Djamena’ya yürümekle tehdit ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.