islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5430
EURO
34,8814
ALTIN
2.430,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Çad, Başkan Idriss Deby için cenaze töreni düzenledi

Çad’ın başkenti N’Djamena’da merhum Başkan Idriss Deby için bir cenaze töreni düzenlendi.

Çad, Başkan Idriss Deby için cenaze töreni düzenledi

Çad’ın başkenti N’Djamena’da merhum Başkan Idriss Deby için bir cenaze töreni düzenlendi.

Mirat Haber Ajansı

Çad’ın başkenti N’Djamena’da merhum Başkan Idriss Deby için bir cenaze töreni düzenlendi. Binlerce insan, birliklerini bir isyancı saldırısına karşı yönlendirirken açtığı yaralardan ölen lidere saygılarını sundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve çok sayıda Afrikalı lider, güvenlik gerekçesiyle katılmamaları gerektiği konusunda isyancıların uyarılarına rağmen Cuma günkü törende hazır bulundular. Macron ülkenin istikrarı ve bütünlüğü için destek sözü verdi, ancak askeri haleflerini sivil yönetime sorunsuz bir dönüşü yönlendirmeye çağırdı. Paris’in Deby’nin ölümünün ardından askeri, ele geçirmeye verdiği destek sürpriz olmadı. Fransız stratejisi, uzun süredir, silahlı grupların ortaya çıkardığı zorluklara tek yanıt olarak askeri aygıtı desteklemek olmuştu. Çad, bölgedeki başka yerlere asker göndermeye istekli ve bunu yapabilen tek orduya sahipti. Analistler, bu nedenle Çad’ın askeri Barkhane operasyonunda çok önemli hale geldiğini ifade ediyor.

Çad’ın silahlı kuvvetleri Deby’nin kuzeyden Ndjamena’ya doğru ilerleyen Libya merkezli Çadlı isyancılara karşı cephe hattında askerleri yönetirken aldığı yaralardan öldüğünü duyurarak ulusu şaşkına çevirdi. 68 yaşındaydı. Deby Çad’ı 30 yıldan fazla yönetti ve Afrika’nın en akıllı siyasi lideri ve hayatta kalanlarından biriydi. Saray kapılarına kadar ulaşan isyanlara rağmen iktidarı elinde tuttu. Zaghawa etnik grubundan selamlayarak, Ennedi’nin kuzeydoğu bölgesinde büyüdü.

1970’lerin başında orduya katıldı. Çad’ın uzun süredir devam eden bir iç savaşın pençesine düştüğü bir zamanda, Fransa’da ek askeri eğitim aldı. Deby, silahlı kuvvetlerin başkomutanı rütbesine yükseldi ve sonunda, bir zamanlar akıl hocası olan otoriter lider Hissene Habre’yi deviren 1990 isyanına öncülük ederek iktidara geldi. Ertesi yıl Şubat ayında resmen göreve başladı ve 1996’da ve 2001’de seçimleri kazanmaya devam etti ve ardından 2018’de 2033’e kadar iktidarda kalmasına izin verebilecek bir anayasa değişikliği gerçekleştirdi. Baskıcı yönetim, kendisini silahlı gruplara karşı uluslararası mücadelede Batılı güçlerin kilit askeri müttefiki olarak kurdu. Ölümü, seçim yetkililerinin görevdeki altıncı dönemini kazandığını söylemesinden bir gün sonra geldi. Muhalefetin çoğu oylamayı boykot etti. Şimdi 37 yaşındaki oğlu General Mahamat Idriss Deby, önümüzdeki 18 ay boyunca geçici bir askeri konsey yönetecek. Perşembe günü, monte edilmiş hoparlörleri olan bir araba N’Djamena’nın çevresini dolaşarak sakinlere top ateşi duyduklarında paniğe kapılmamalarını söyledi çünkü Deby 21 silahlı bir selam alacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.