islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çad’dan Deby, değişim çağrıları olarak altıncı dönemi istiyor

Çad Devlet Başkanı Idriss Deby, artan siyasi değişim çağrılarına rağmen Pazar günü yapılacak bir seçimde otuz yıllık kuralını uzatmak istiyor.Pazar günü Deby, Anayasa Mahkemesinin yedi adayın başvurularını reddetmesi sonrasında dokuz muhalif aleyhinde yeniden seçilme hakkı kazanmaya hazırlanıyor.

Çad’dan Deby, değişim çağrıları olarak altıncı dönemi istiyor

Çad Devlet Başkanı Idriss Deby, artan siyasi değişim çağrılarına rağmen Pazar günü yapılacak bir seçimde otuz yıllık kuralını uzatmak istiyor.Pazar günü Deby, Anayasa Mahkemesinin yedi adayın başvurularını reddetmesi sonrasında dokuz muhalif aleyhinde yeniden seçilme hakkı kazanmaya hazırlanıyor.

Mirat Haber Ajansı

Çad Devlet Başkanı Idriss Deby, artan siyasi değişim çağrılarına rağmen Pazar günü yapılacak bir seçimde otuz yıllık kuralını uzatmak istiyor. Muhalefet liderleri Perşembe günü destekçilerini anketi boykot etmeye çağırdılar ve Deby’nin altıncı dönem adaylığına karşı yeni protestolar yapılması çağrısında bulundular. Eski bir askeri subay olan Deby, 1990’da uzun süredir askeri hükümdar olan Hissene Habre’yi deviren isyana öncülük ederek iktidara geldi. 2033’e kadar iktidarda kalmasına izin verebilecek bir anayasa değişikliği yapmadan önce 1996’da ve yine 2001’de seçimleri kazandı. Pazar günü Deby, Anayasa Mahkemesinin yedi adayın başvurularını reddetmesi sonrasında dokuz muhalif aleyhinde yeniden seçilme hakkı kazanmaya hazırlanıyor. Dosyaları onaylanan üç yarışmacı, isimleri hala sandıkta yer almasına rağmen oylamayı resmen boykot ediyor.

Kebzabo ve muhalefet lideri Ngarlejy Yorongar, Şubat ayı sonlarında başka bir adayın, Yaya Dillo’nun şiddetli tutuklama girişiminin ardından yarıştan çekildi. Birleşmiş Milletler, güvenlik güçlerinin Deby hükümetinde eski bir bakan olan Dillo’yu tutuklamaya gitmesinin ardından soruşturma açılması çağrısında bulundu. Dillo ve diğer tanıklar, güvenlik güçlerinin politikacının annesini ve oğlunu öldürdüğünü ve birkaçını da yaraladığını ifade etti. Hükümet, Dillo’nun oğlunun baskında öldürülmediğini açıkladı. Deby yönetimine karşı protestolar, Şubat ayından bu yana STK’lar, sendikalar ve muhalefet partileri koalisyonuyla siyasi liderlikte bir değişiklik ve sosyal ve ekonomik adaletsizliklerin sona ermesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hafta yayınlanan bir raporda, yetkililerin protestoculara yönelik baskılara acımasızca yanıt verdiğini ifade etti. Hükümet, seçim komisyonunun karargahına karşı terörist saldırılar planlamak ve sandık merkezlerini yağmalamakla suçlanan çok sayıda muhalif siyasiyi tutukladığını açıkladı. Çad, önemli bir petrol üreticisi olmasına rağmen, BM’nin insani kalkınma endeksine göre dünyanın en yoksul üçüncü ülkesi. 2014 yılından bu yana çok sayıda petrol fiyatı çöküşünden sert bir şekilde etkilenmiş ve bu da borç seviyelerinin yükselmesine neden olmuştu.

Geçen yıl Chad, İsviçre merkezli tüccar Glencore’dan nakit karşılığı petrol kredisi ödemelerini askıya almasını istedi. Ocak ayında Çad, Çinli ve özel kreditörleri küresel bir borç erteleme hamlesinde bir araya getirmeyi amaçlayan 20’li Grup ortak çerçevesi altında borç yeniden yapılandırmasını talep eden ilk ülke oldu. Glencore, Chad’in en büyük özel alacaklısı. 2020’de hükümet de sığırlarda Angola’ya borç verdi ve taze et için Ekvator Ginesi’nden başka bir kredi arıyor. Bu arada, komşu Nijer, Kamerun ve Nijerya’da tekrarlayan kuraklıklar ve şiddetli silahlı kampanyanın yayılmaları yarım milyon mülteciyi getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.