islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

CAMİDE YIL BAŞI EĞLENCESİ OLUR MU?

CAMİDE YIL BAŞI EĞLENCESİ OLUR MU?
31 Aralık 2021 16:00
A+
A-

Allah Teâlâ meâlen şöyle buyuruyor: “Yerde ve gökte olan her şey ve herkes Allah’a ibadet ediyor. Onu anıyor, Onu anlatıyor ve Onu hatırlatıyor.”[1] “Görmedin mi ki, göklerde ve yerde olanlar ve dizi dizi uçan kuşlar, gerçekten Allah’ı teşbih etmektedir.”[2] “Öyleyse) Sen de Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol.”[3]

Evrende olan her şey ve herkes, madem ibadet halinde, öyleyse bu alem ve bu kâinat bir mabettir, bir camidir. Eşi, emsali bulunmayan bu mabed, selatin camilerin mimarlarına ilham kaynağı olmuştur. Gök, bu mabedin kubbesi, güneş ana avizesi, ay gece lambası, yıldızlar da kandilleridir. Madem kâinat ve evren bir mabeddir, öyleyse mabedde eğlence olmaz. Hele yılbaşı adı altında çılgınca kutlamalara, günahlara ve haram eğlencelere asla tenezzül edilmez. Neden? Çünkü ey hanımefendiler ve beyefendiler, ey inananlar ve inanmayanlar hepiniz mabettesiniz. İnansanız da, inanmasanız da hepiniz, kâinat mescidinin ve camisinin içindesiniz. Camide dans edilir mi? Mabette yatak kıyafetine benzer kıyafetlerle müstehcen bir şekilde dolaşılır mı? Günah işlenir mi? İçki içilir mi? Kumar oynanır mı? Fuhuş yapılır mı? Cinayete, hiyanete, hırsızlığa, yolsuzluğa tenezzül edilir mi? Yalana, yağmaya, kavgaya ve zulme teşebbüs edilir mi? Hayır. Bunların hiçbirine yer verilmez. Neden? Çünkü camidesiniz. Allah’ın evindesiniz. Mimarı Allah olan, taşı-toprağı, canlısı-cansızı Allah diyen kâinat ve evren adında bir mabedin içinde bulunmaktasınız. Mabette böyle şeyler yapılmaz.

Bu mübarek Anadolu toprakları, veliler otağı‎, ş‏ehitler yata‎ğıdı‎r. Hâla bu vatan için ‏şehit vermeye devam ediyoruz. Bu topraklar için Âkif:

“Şüheda gövdesi bir baksana dağlar, taşlar,

O rükû olmazsa dünyada eğilmez başlar.” Diyor.

Öyleyse değerli kardeşlerim, dikkat edeceğimiz hususlar şunlar olmalı:

1-Bu dünya, ehl-i dünyanın oyun alanıdır, ama aklı başında olanlara, Allah’a ve Onun gönderdiği Kur’an’a inananlara göre bu dünya bir mabettir. Mabette vur patlasın, çal oynasın tarzında oyun-eğlence olmaz. Bu dünya ahiretin bir tarlasıdır. Tarlada ter vardır, çalışma vardır. Bu dünya Allah’ın isimlerinin aynasıdır. Aklı başında olanlar, her varlıkta Allah’ın isimlerinin tecellisi olan varlıkları incelerler, tefekkür ederler, “ne güzel” demezler, “ne güzel yaratılmış” derler. Güzelliği, yaratılmışa değil, Yaratıcı’ya bağlarlar. Aklı başında olanlara ve vicdanı bozulmamış, Allah’ı unutmamış kimselere göre be dünya oyun ve eğlence yeri değil,‎ imtihan salonudur. İmtihan salonunda, herkes sınav sorularına cevap vermekle meşgul olur. Sınav salonunda eğlenenler, sınavı kaybederler. Sınav salonunda sınav bitinceye kadar kimseye dokunulmaz. Sınav salonunda belli bir müddet kimseye dokunulmaması, dokunulmayacağı anlamına gelmez. İşte bir sınav salonu olan ve bir mabed olan bu dünyada da eylenenlere belli bir müddet dokunulmaması dokunulmayacağı anlamına gelmez. Allah açık açık haber veriyor: “Zalimlerin yaptığından Allah’ın habersiz olduğunu sanma. Biz, onların (Allah tanımazların, dünyayı oyun-eğlence yeri sananların, haram ve günahlarla yatıp kalkan zalimlerin) hesabını gözlerin kamaşacağı bir güne bırakıyoruz.”[4] “Ben onlara mühlet veriyorum. Benim tuzağım çok kuvvetlidir.”[5]

Kanuni Sultan Süleyman, meyve ağaçlarını saran‎ karı‎ncalar‎ın durumunu beyitlerle Ebussuud Efendi’ye sorar:

Ağaçlar‎ı sarsa eğer karı‎nca,

Zarar var m‎ı karı‎ncayı‎ kı‎rı‎nca.

Ebussuud Efendi’nin cevabı‎ âlime yakışı‎‏‎r tarzda olur:

Yar‎ın Hakk’ı‎n divan‎ına var‎ınca

Süleyman’dan alı‎r hakkı‎n kar‎ınca

Karıncanın hakkını Padişahın yanına koymayan Allah, kimin yaptığını yanına koyar.

2-Eğlencelerimiz, değerlerimizi, Allah dostlarını ve ş‏ehitlerimizi incitecek cinsten olmamalı, Allah’ı, Allah’ın veli kullarını gücendirmemelidir.

3- Yeni bir yıla kavuşturan Allah’a şükür edilmeli, yeni bir yıla yığın yığın günahlarla değil, geçen yılların günahını affettirmek için tevbe istiğfarla girilmelidir.

4-Milli Piyango bileti, milli kumardır. Kumar gibi o da haramdır. Bu harama da el uzatılmamalı. Çünkü buna el uzatanın eli daha ahirete gitmeden yanıyor. Bu bileti alan kaybetse, bilete verdiği para gidiyor. Kazansa, gelen para, kazananın iki yakasını bir araya getirmiyor, tam tersi, iki dünyasını da cehennemleştiriyor. Yıl başı parasıyla abad olan görülmemiştir, hepsinin sonu berbat olmuştur.

5-Yılbaşı, Hz. İsa’nın (as) doğum yıl dönümü münasebetiyle Hıristiyanların kutladığı bir gelenekse, bizim bu kutlamalara katılmamız yine mümkün değildir. Çünkü bir peygamberin doğumu, Allah’ın rızasına aykırı unsurlarla kutlanmaz.

6-Elimizdeki nimetlerin kadr u kıymetini bilelim: Yüce Rabbimiz, bütün dinlerin ahlak ve ahkamını İslamiyet’te, bütün semavî kitapların ahkâm ve ahlakını Kur’an’da, bütün peygamberlerin özellik ve güzelliklerini de Peygamberimiz Hz. Muhammed’de (sav) toplamış, dinimizi kemale erdirmiş, bize olan nimetini tamamlamış, din olarak da sadece İslam’dan razı olacağını çok net bir şekilde açıklamıştır.[6]

Bütün peygamberler dirilse, gelse onların da uyacakları tek şahsiyet Hz. Muhammed’dir (sav). O peygamberlerin sonudur ve sonuncusudur. Kemalin, cemalin zirvesindedir. Doğuluların-Batılıların ittifakıyla O, insanlığın son şansı ve kurtarıcısıdır.

Din, hayatın hayatı,/ Hem nuru hem esası

İhyay-ı dinle olur,/ Şu milletin ihyası.[7]

Aşık Yunus neder dünyayı sensiz,

Sen hak peygambersin şeksiz-şüphesiz,

Sana uymayanlar gider imansız,

Adı güzel, kendi güzel Muhammed.(sav)

Bu duygu ve düşüncelerle, geçmişin muhasebesini ve geleceğin planını yaparak yeni yıla giren siz sevgili kardeşlerime Rabbimden rızasına uygun yaşayacağınız daha nice seneler, servetler, sıhhatler, saadetler, selametler diliyorum.

Dr. Vehbi KARAKAŞ

[1] Bkz. İsra, 17/44; Cuma, 62/1; Hicr, 15 / 85

[2] Nur, 24/41

[3] Tâhâ,15/98

[4] İbrahim, 14 /42

[5] A’raf, 7 / 183

[6] Bkz. Maide, 5/3

[7] Sözler, Lemaat, 695.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.