islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4281
EURO
34,8195
ALTIN
2.430,39
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Cenin: Filistinli Çocuk Silahsızken Vuruldu

Cenin: Filistinli Çocuk Silahsızken Vuruldu
11 Temmuz 2023 16:30
A+
A-

İsrail’in Cenin’deki askeri saldırısı sırasında vurularak öldürülen 16 yaşındaki Filistinlinin görgü tanıkları ve ailesi, BBC’ye, ölüm anına ilişkin videoların ortaya çıkmasının ardından, onun silahsız olduğunu ve “sebepsiz yere” öldürüldüğünü söylediler.

Geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen iki günlük saldırıda 4’ü genç çocuk olan 12 Filistinli ve 1 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail, öldürülen tüm Filistinlilerin savaşçı olduğunu iddia etti.

Fakat videolar, Abdurrahman Hasan Ahmed Hardan adlı 16 yaşındaki gencin vurulduğu sırada silahsız olduğunu gösteriyor.

Genç, İsrail’in Cenin mülteci kampındaki “güvenli bir terör sığınağı”nı ortadan kaldırmayı amaçladığını söylediği askeri harekatın ikinci gününde El Emel hastanesinin önünde başından vuruldu.

İsrail Batı Şeria’daki ölümcül askeri baskınlarını yoğunlaştırırken, bu Filistinlilerin İsraillileri hedef alan silahlı saldırılarının bir yıldan fazla bir süredir artmasını takip ediyor. Ocak ayından bu yana en az 160 Filistinli ve 30’dan fazla İsrailli öldürüldü.

İsrail hükümeti, geçen haftaki askeri operasyonunun kampın “terör örgütleri için bir sığınak” olmasını engellemek amacıyla yapıldığını söyledi. “Yüzlerce” silah ve “ileri düzeyde” düzenlenmiş patlayıcılar dahil olmak üzere çeşitli silahlar ele geçirdiğini açıkladı.

Bu son 20 yılda Batı Şeria’da, yoğun nüfuslu bir şehir alanına insansız hava araçları ile saldırılar ve büyük ölçüde tahribata neden olan zırhlı kazıyıcılarla gerçekleştirilen en büyük saldırıydı.

Birleşmiş Milletler, İsrail’i aşırı güç kullanmakla suçlarken, Filistinli liderler bunu “savaş suçu” olarak niteledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Yarbay Richard Hecht, geçen hafta BBC’nin kayıplar hakkında sorduğu soruya, “12 kişi öldü, öldürülen her biri doğrudan terörle bağlantılıydı.” dedi.

“17 yaşında bir çocuk reşit sayılmayabilir ama elinde silah var ve ateş ediyor… Bu kanıtı gösterebiliriz. Elimizde hepsinin resimleri ve olaya karıştıklarına dair istihbarat var.”

Ölümünden sonra Abdurrahman Hardan’ın Filistinli grup İslami Cihad’ın bir üyesi olduğu iddia edildi. Ancak ailesi iddianın doğru olmadığını söyledi ve İsrail, gencin ölümcül bir şekilde vurulduğu sırada bir tehdit oluşturduğuna dair henüz kanıt göstermedi.

Uluslararası hukuka göre, güvenlik güçlerinin sivillere karşı ateşli silah kullanması son çare olarak tanımlanır ve yalnızca “yakın bir ölüm veya ciddi yaralanma tehdidini” durdurmak için kullanılabilir.

Çocuklara ayrıca uluslararası insani hukuk kapsamında ek korumalar sağlanmaktadır.

16 yaşındaki Abdurrahman, Salı günü saat 13:00’te şehirde çatışmalar devam ederken öldürüldü. Bazı çatışmalarda silahlı kişiler İsrail güçlerine ateş açıyordu. Diğerleri, İsrail ciplerine ve zırhlı asker taşıyıcılarına taş atan Filistinli gençlerdi.

İlk olarak Times gazetesi tarafından doğrulanan bir videoda, genç, el-Emel hastanesinin yanındaki sokakta, bir grup erkek veya genç erkeğe yakın dururken görülüyor. Civarda yerde kayalar veya başka döküntüler görünüyor. Görünen hiçbir silah yok ve Abdurrahman silahsız görünüyor.

Sessiz olan çekimin yaklaşık 13. saniyesinde, hastanenin yanındaki sokağa bakmak için öne doğru eğiliyor. Daha sonra başından vurularak yere düştüğü görülüyor.

Videonun orijinal kaynağı BBC tarafından bilinmemekle birlikte çocuğun ailesi ve görgü tanıkları, videonun Abdurrahman’ın vurulduğunu gösterdiğini doğruladı.

Hastane dışında bir gazeteci tarafından çekilen ikinci bir video, bir sağlık görevlisinin Abdurrahman’a koştuğu ve onu sokakta taşımadan önce aldığı sonraki anları gösteriyor. Çocuk, hastane girişine doğru taşınırken feci bir baş kanaması geçiriyor.

Görüntülerde gencin düştüğü alanda veya başka bir yerde herhangi bir silah görünmüyor.

IDF, görüntülerin Abdul Rahman’ın kendi güçleri tarafından öldürüldüğünü belgeleyip belgelemediği konusunda kesin olmadığını söyledi.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-66153159

ETİKETLER: Manşet