islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

CEZAYİR, İSPANYA 20 YILLIK DOSTLUK ANTLAŞMASINI ASKIYA ALIYOR

CEZAYİR, İSPANYA 20 YILLIK DOSTLUK ANTLAŞMASINI ASKIYA ALIYOR
11 Haziran 2022 10:00
A+
A-

Cezayir, 8 Haziran 2022 Çarşamba günü, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinin ardından İspanya ile Dostluk, İyi Komşuluk ve Yardımlaşma Anlaşması’nın derhal askıya alındığını duyurdu.

Cezayir’in kararı Çarşamba akşamı Cezayir Ulusal Radyosu tarafından, iki ülke tarafından 8 Ekim 2002’de imzalanan anlaşmanın askıya alındığı şeklinde açıklandı ve böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutları belirlendi.

Cezayir ve İspanya arasındaki ilişkiler, İspanya’nın Sahra çatışması konusundaki tutumunu değiştirmesinden sonra tüm hızıyla tersine döndü.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in Fas’ın Sahra çatışmasını sona erdirmek için özerklik önerisine desteğini ifade eden bir mektubunu yayınlar yayınlamaz, İspanyol haber ajansı Effie tarafından belirtildiğine göre Cezayir büyükelçisini istişareler için Madrid’den geri çekerek sert bir cevap sözü verdi.

Fas Kralı Altıncı Muhammed’e yazdığı bir mektupta İspanyol hükümeti, Fas Kraliyet Mahkemesi’nden yapılan açıklamaya göre, Rabat’ın Sahra’daki özerklik girişimini tartışmalı bölgedeki “en ciddi” çözüm olarak nitelendirdi.

Gözlemciler ise Madrid’in bölgenin eski sömürgecisi olarak konuyla ilgili tutumu konusunda, özellikle de geçmişte tarafsız bir pozisyon benimsediği için, bunu “tarihi bir değişim” olarak gördüler.

19 Mart 2022’de Cezayir, İspanyol hükümetinin Sahra dosyası karşısındaki tutumunda “ani bir darbe” olarak gördüğü şeyi protesto etmek için Madrid’deki büyükelçisinin istişareler için geri çağrıldığını açıkladı.

The Arabî Post’un bir kaynağına göre, Cezayir yasadışı göç, gaz ve hava taşımacılığı dosyasıyla ilgili üç alanda ön yaptırımları onayladı.

Nitekim Cezayirli bir yetkili, hükümetin İspanya ile imzaladığı tüm ticaret anlaşmalarının “genel bir incelemesini” yapmaya karar verdiğini söyledi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Şekib Kayd, 2030 yılına kadar uzatılan yakın zamanda gerçekleştirilmiş mevcut sözleşmeleri yenilememek için kapıyı açık bırakmasına rağmen, gaz ve petrol satışındaki son verileri askıya alacağını söyledi.

Cezayirli diplomat, geçen hafta Roma’dayken İtalyan gazetesi E Comercio’ya verdiği demeçte, “Cezayir’in, İspanya ile ilişkilerinin gelecekte nasıl gelişeceğini görmek için tüm alanlardaki anlaşmaları gözden geçireceği/geri çekileceği açıktır” dedi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.