islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5459
EURO
35,0080
ALTIN
2.427,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

İsrail’de Floyd Cinayeti ve Irkçılık Karşıtı Gösteriler

İsrail’de Floyd Cinayeti ve Irkçılık Karşıtı Gösteriler

Mirat Haber Ajansı

İsrail’de yüzlerce gösterici, ABD’de George Floyd’un öldürülmesini aleyhinde Salı günü Tel Aviv’deki ABD diplomatik misyonunun dışında bir protesto eylemi düzenlediler. Protestocuların pankartlarında “Siyah Yaşam Da Değerlidir”, “Bütün Yalam Değerlidir” ve “Eğer canlı değilseniz, dinlemiyorsunuz” ifadeleri aldı. Bazıları Floyd’un adı yazılı pankartlar da taşıdı. Siyah olan Floyd, beyaz bir Minneapolis polisi tarafından boğularak geçen ayın sonunda öldürülmüş ve katil Derek Chauvin, üçüncü derece cinayet ve ikinci derece adam öldürmeyle suçlanınca bunun yeterli olmadığı, siyahların öldürülmesinin kurumsallaşmış olduğundan yola çıkarak gösteriler başladı. Floyd’un ailesinin üyeleri ve diğer pek çok kişi daha ciddi suçlamaların yanı sıra orada bulunan diğer üç polis memuruna da suçlama çağrısı yaptılar.

Bazı İsrailli protestocular da benzer bir durumda beyaz Yahudiler tarafından öldürülen 18 yaşındaki Etiyopya asıllı siyah Yahudi İsrailli Solomon Teka’nın adını taşıdılar. Falaşa Yahudisi Teka, geçen yıl bir grup gencin onun tarafından tehdit altında olduğunu iddia eden bir mesaisi dışındaki bir Aşkenazi Yahudisi İsrail polis memuru tarafından öldürülmüştü. Etiyopyalı siyahi Yahudi İsrailliler genellikle ırkçılık, fırsat eksikliği, endemik yoksulluk ve rutin polis tacizinden şikayetçiler. Etiyopyalı Yahudiler 1970’lerde Uçan Halı Operasyonuyla gelmeye başladılar ve 1980’lerde ve 90’larda Filistin’e yerleştirilmek üzere diğer gizli operasyonlarda İsrail’e nakledildiler. Topluluğun şu anda Siyonist devlet vatandaşlarının yaklaşık %2’si olan yaklaşık 150.000 nüfustan oluştuğu tahmin edilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.