islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Cezayir’den Fransa’ya Karşı Milli Duruş

Cezayir’den Fransa’ya Karşı Milli Duruş

 

Cezayir’de iki bakanlık, Cezayir ile Paris arasında tırmanan krizle bağlantılı olarak yazışmalarında Fransızca kullanımına son verme kararı aldı.

Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı, Facebook sayfasında Bakan Yasin Merapi’nin konu ile ilgili resmi talimatını yayımladı. Tealimatta “Arapça dilini öğretim alanında kullanmanız ve ilgi alanlarınıza göre yapılan tüm yazışmalarda zorunludur. Başka bir dil kullanılmayacaktır. “

Bakan Merapi, “Bu direktifin sıkı bir şekilde uygulanmasına büyük önem veriyorum.” dedi.

Benzer şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı da aynı gün Facebook’ta Bakan Abdel Razzaq Sabbak’a yönelik talimat yayınlayarak, “Arapça dilinin bakanlığın başından itibaren tüm iç yazışmalarda kullanılması” çağrısında bulundu.

Fransızca yasağının sadece bu iki bakanlıkla mı sınırlı olduğu, yoksa ülkedeki tüm sektörlerin dahil edilip edilmediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Savunma Bakanlığı dışında Cezayir’deki tüm bakanlıklar iç yazışmalarının çoğunda ve hatta resmi açıklamalarında bile Fransızca kullanıyor. Anayasanın “Arapça birinci ulusal ve resmi dil olmasına karşın, Berberi dili de resmi ve ikinci ulusal dildir” hükmüne rağmen devşirilmiş kişilerin devlet bürokrasisinde egemen olmalarından dolayı Anayasaya bu konudariayet edilmiyor.

Cezayir, muhalifler, özellikle muhafazakarlar, Fransızca resmi konuşmalara ve devlet dairelerinde belgelerin dolaşımına karşı protesto olarak, resmi çevrelerde Fransızların statüsü hakkında tartışmalara sıklıkla tanık oluyor.

İki bakanlığın kararı , Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarının “saldırgan” olarak nitelendirilmesinin ardından Fransa ile tırmanan krizle aynı zamana denk geldi. Bu, Cezayir’i Paris büyükelçisini geri çekmeye ve Fransız askeri uçuşlarının kendi hava sahasında uçmasını engellemeye sevk etti.

Uzmanlar ve tarihçiler, Fransız dilinin Cezayir’de yayılmasının, 132 yıl süren sömürge döneminde (1830 -1962) dayatılmasından kaynaklandığını açıklıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.