islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5230
EURO
34,8079
ALTIN
2.434,34
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Çok kazandıran yeni meslekler 2

Robotçu pezevenk, blokzincir mühendisi, İnternet arşivcisi, uzakbarmen, kenevir akademisyeni, robot antrenörü, sanal gerçeklik tur rehberi, evlilik teklifi planlamacısı, uzaktan eğitimci, iktisadi güvenlik yetkilisi, küresel ısınma sigortacısı

Çok kazandıran yeni meslekler 2

Robotçu pezevenk, blokzincir mühendisi, İnternet arşivcisi, uzakbarmen, kenevir akademisyeni, robot antrenörü, sanal gerçeklik tur rehberi, evlilik teklifi planlamacısı, uzaktan eğitimci, iktisadi güvenlik yetkilisi, küresel ısınma sigortacısı

Burhanettin Akbora

Önceki yazdığımız meslekler için tıklayın

Geçen yazımızda belirttiğimiz gibi  2020’li yıllarda teknojinin gelişmesi ve pandeminin de etkisiyle çıkan mesleklere ciddi bir gelecek olduğu yazılmakta, bunlara talep çok. Amerika’da bu meslek üyelerinin sayıları katlanarak artıyor. Komik isimleri de olsa kazançları hiç de komik değil.

Blokzincir mühendisi

1990’lı yıllarda nasıl bir İnternet patlaması yaşandıysa, 2020lerde de blokzincir, kriptopara, NFT, canlı NFT ve adı konmamış türevlerinin patlamasını yaşamaktayız. El Salvador resmi parasını Bitcoin yapmayı düşünüyor. Blokzincir kuranlar, bunlar üzerinden değer nakleden ve depolayanlar büyük gelir kazanıyorlar.

İnternet arşivcisi

İnternet üzerinde veriler arttıkça artıyor. Kişilerle ilgili, firmalarla ilgili muazzam bir bilgi yığını var. Bunlarla ilgili çalışanlar gerekli, gereksiz bilgileri, zararlı veya yararlı bilgileri arayıp bulacak şekilde çalışma yapması giderek uzmanlık gerektiriyor. Bir yandan da depolama yerlerini organize etmek ve erişmek bu karmaşık yeni enformatik bilimcinin ilgi alanında.

Uzaktan eğitimci

Klasik eğitim zaten can çekişmekteydi, pandemiyle artık sadece devlet zoruyla ayakta duruyor. Artık eğitim uzaktan. Bu bazen hazır paketlerle bazen de gerçek zamanlı olarak bir eğitimciyle canlı yapılmakta. Eğitimci hâlâ çok önemli ve değerli ancak yeni dönemin eğitim taktiklerini, çok uzaktaki kişilerle canlı bağlantı kurma becerisine sahip olması gerekiyor. 

İktisadi güvenlik yetkilisi

Yeni dönemde her şey çok hızlı değişiyor. Bu çağda ayakta kalmak için klasik yollar yerine yeni şartlara uygun fikirler yaşamsal. Firmaların da bireylerin de fikrî mülkiyet haklarını elde tutabilmesi, çaldırmaması için yeni stratejiler kurması, önlemler alması, anlaşmalar hazırlaması, hukuki, teknolojik, polisiye yolları bilmesi lazım. Japonya’da bu alandaki mesleğin patladığı, batıda da yayılmaya başladığı bildirilmekte. 

Kenevir akademisyeni

İnsanlığın en eski ve yaygın tarımsal bitkisi olan kenevir 80 yıl kadar bütün dünyada yasaklandı. Buna neden olarak esrarın da kenevirden üretildiği gösterildi. Kimya şirketleri onun alanını, tekstil, gıda ve ilaç sektöründe aldıktan sonra şimdi Batıda yavaş yavaş izin verilmekte. Mucize bitki kenevir konusunda araştırmacılara ve uzmanlara büyük ihtiyaç var.

Robot antrenörü

Cumhurbaşkanlığının himaye edeceği ve destekleyeceğini açıkladığı gençlerin yeni neslin gözdesi e-sporun yani bilgisayar oyunları yarışmalarının geni genişleme alanı robotlarla yapılan fiziksel yönü de olan yarışmalar ve arena mücadeleleri. Robotları bu konuda programlayan, makine öğrenmesi yoluyla eğitenler yeni dönemin at antrenörlerinin olacaklar.

Sanal gerçeklik tur rehberi

Pandemi kalıcı ve yeni salgınlar da her an yolda dendiğinde en büyük darbeyi yiyenler zaten uzun süredir kapalı olan müzeler. Müze kentleri büyük bir kayıp yaşıyor. Ancak inandırıcı sanal gerçeklik ortamlarının bunun yerine geçebilmesi için başarılı ve insani ilişkiler kurabilecek gerçek tur rehberleri gerekiyor. Bilgili ve konuşması sevilen rehberler şimdiden çok iyi gelirlerle aranmakta.

Evlilik teklifi planlamacısı

Düğünlerin, kına günlerinin, bekarlığa veda partilerinin, düğün sonrası partilerin artık eskisi gibi olmadığını, süresiz iptal edildiğini biliyoruz. Bu durumda evlilik başlangıcının unutulmaz bir ana dönüştürülmesi ihtiyacı kişiselleştirilip başka formata çevriliyor. Bu da evlilik teklifi anı. Bazen bir adada, bazen bir müzisyen grubuyla, bazen bir mizansenle yapılan evlilik tekliflerini planlayan, organize eden kreatif kişiler yana döne aranan bir grup.

İklim değişikliği sigortacısı

Bu mesleğin 21. yüzyılda önemi giderek artacak ve belki kamusal bir üst konum olacak. Küresel ısınma, kuraklıklar, ekinleri, Konya’daki gibi toprakları, canlıları, kentleri, hatta bütün ülkeleri tehdit ediyor. Burada iklimlerin değişiminin etkileri hesaplanıp, bu risklerin gerçekten verdiği zararların poliçe tarafından kapsanıyorsa ne derece suçlamabileceğinin hesaplanması bir uzman gerektiriyor. Büyük bir ihtiyaç var.

Robotçu pezevenk

Gençlerimize kesinlikle önermediğimiz bir meslek. Dünyada İnternet’in en çok taşıdığı içerik pornografi. Korkutucu da olsa teknolojinin yeni hedefiyse insan robot cinselliği. 50 yıl önce Westworld filminde insansı robotlarla birleşme bugün uygulamada olan bir gerçek. Robot genelevleri kuruldu, kişisel cinsel robotlar yayılmaya başladı. Savaş malulleri, engelliler, asosyal kişilere, terapi destek adıyla da kullanımda. Robotçu pezevenkler kişilere özel robot siparişini yönlendiren önemli gelir kazanan aracılar.

Uzakbarmen

Gençlerimize kesinlikle önermediğimiz diğer bir meslek de bu. Evlere servis hemen her konuda var olduysa da alkol tüketiminde izin verilmemekteydi. Ancak pandemi döneminde evlere alkol siparişine hem izin verildi, hem de bu sektör patlama yaşadı. Bu sektör yakında ağırlıkla online hale geldiğinde bunun her alanında farklı uzmanlıklar çıkıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.