islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5277
EURO
34,9465
ALTIN
2.440,09
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Crypto Climate Accord: Bitcoin greenwashing mi yoksa oyun değiştirici mi?

Ocak ayından bu yana Bitcoin ve diğer dijital paraların değeri yükseldikçe, Dünya gezegeninde aldıkları ücret çok daha fazla dikkat çekti. Yüksek profilli Bitcoin destekçileri, en sevdikleri kripto para birimini savunmak için yürürlükte kaldı.

Crypto Climate Accord: Bitcoin greenwashing mi yoksa oyun değiştirici mi?
Mirat Haber Ajansı

Şimdiye kadar kripto para birimleri için bir afiş yılında, ancak tüm haberler iyi olmayacak. Ocak ayından bu yana Bitcoin ve diğer dijital paraların değeri yükseldikçe, Dünya gezegeninde aldıkları ücret çok daha fazla dikkat çekti. Yüksek profilli Bitcoin destekçileri, en sevdikleri kripto para birimini savunmak için yürürlükte kaldı. Kısa süre önce Tesla Inc’den Elon Musk, Square Inc’ten Jack Dorsey ve Wall Street’in en sıcak yatırım uzmanlarından biri olan ARK’dan Cathie Wood sponsorluğunda yayınlanan bir rapor, Bitcoin’i güneş, rüzgar ve pil depolama teknolojisini içeren yenilenebilir enerji projelerinin ideal bir parçası olarak gösteriyor. Bu arada, bu ayın başlarında kripto şirketleri ve kuruluşlarından oluşan bir koalisyon, Crypto Climate Accord’u (CCA) açıkladı. İmza sahiplerinin 2025 yılına kadar enerji operasyonlarına yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme ve 2040 yılına kadar sera gazı emisyonlarını tamamen ortadan kaldırarak tamamen sıfıra geçme sözü veren endüstri odaklı bir anlaşma.

Bitcoin mining boom adds to chip price inflation | Financial Times

Ancak daha önce pişmanlık duymayan büyük kirleticiler aniden yeşil bir vicdan bulmaya başladığı bir çağda, anlaşmanın oyunun kurallarını değiştiren bir şey mi, yoksa sadece büyüyen bir sorunun yeşil bemberi mi olduğu sorusu çok. Cambridge Üniversitesi araştırmacılarına göre, Bitcoin madenciliği, dünyanın dört bir yanındaki güçlü bilgisayar donanımları kullanıyor, her yıl tüm Arjantin ülkesi kadar elektrik tüketiyor. Anlaşmanın destekçileri, devasa karbon ayak izinin onları kolları yukarı kıvırıp işe koyulmaya motive ettiğini söylüyor. CCA, üç kar amacı gütmeyen grup tarafından yönetilmekte: Sürdürülebilirlik kar amacı gütmeyen Rocky Mountain Enstitüsü; adil bir finansal sistemi savunan Yenilikçi Düzenleme İttifakı; ve düşük karbonlu geçişi hızlandırmak için açık kaynak teknolojilerine odaklanan Energy Web Foundation.

Energy Web’in baş ticari sorumlusu Jesse Morris, kripto paranın çok fazla enerji kullandığını biliyoruz, bu yüzden onu yüzde 100 çevre dostu yapalım dedi. Morris, basit bir siyasi el sıkışmadan ziyade, anlaşmanın bir karbonsuzlaştırma planının ardından kritik bir kripto şirketi kitlesi oluşturmayı amaçlayan bir eylem aracı kutusu olduğunu ifade ediyor. Ancak eleştirmenler, kendi kendini düzenleyen bir anlaşmanın kripto emisyonlarını dizginlemek için daha etkili hükümet politikalarının önüne geçebileceğini iddia ediyor. Anlaşma, emisyonları ölçmek için açık kaynaklı bir muhasebe standardı geliştirerek her maden şirketini ayak izlerine göre faturalandırmayı hedefliyor. Ancak, kirleticileri ölçmek, özellikle izlenebilirlik ve doğrulama söz konusu olduğunda, genellikle anonimlikle örtülmüş bir endüstri için nesnel olarak oldukça zorlayıcı olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.