islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

EPDK’dan “Akaryakıt Fiyatları” açıklaması

EPDK’dan “Akaryakıt Fiyatları” açıklaması

Son zamanlarda sürekli artan benzin ve motorin fiyatları vatandaşlara isyan ettirdi. Bu konu ile ilgili önemli bir açıklama EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarından oluştuğunu bildirdi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: Bu oluşumda en önemli pay; petrol fiyatları ve dövizdeki hareketlerdir. Dağıtıcı+bayi marjlarında formülasyona aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi için EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisi kanunen bulunmakta” olduğunu belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) akaryakıtçılarla yapılan zirvede bayi ve dağıtıcılar uyarılırdı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit etmeleri halinde tavan fiyat uygulamasının yeniden gündeme gelebileceği açıklamasında bulundu.

EPDK Başkanı Yılmaz’ın çağrısı üzerine akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcilerinin katılımı ile dün bir toplantı gerçekleştirildi. TÜPRAŞ ve STAR Rafineri yöneticilerinin de katıldığı toplantıda akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu durum ve bir süredir gündeme getirilen marj paylaşımı konusu ele alındı.

TAVAN FİYAT GÜNDEME GELEBİLİR 
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ‘Akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Bu oluşumda en önemli pay; petrol fiyatları ve dövizdeki hareketlerdir. Bunun yanı sıra vergiler ile dağıtıcı-bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır. Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nın bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir. Ancak dağıtıcı-bayi marjlarında formülasyona aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi için EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisi kanunen bulunmaktadır. Toplantıda dağıtıcı-bayi arasındaki marj bölüşümü sorununun taraflar arasında adil bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizilmiştir. Kamuoyumuz bilmelidir ki halen akaryakıt fiyatları içerisindeki dağıtıcı ve bayi marjları makul bir seviyededir’ denildi.

Toplantıda Başkan Yılmaz’ın fiyat oluşumlarında bayi ve dağıtıcı oranlarına ilişkin son verileri de değerlendirdiği, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit etmeleri halinde tavan fiyat uygulamasının yeniden gündeme gelebileceğini hatırlattığı belirtildi.

KREDİ KARTI, NAKİT FARKI OLMAZ 
Açıklamada ayrıca ‘İlgili kanun gereği herhangi bir mala ‘kredi kartı ile tek çekimlerde ödenen meblağ’ ile ‘nakit ödenen meblağ’ farklı olamaz. Bu konunun ‘akaryakıtta nakit ödemeye ucuz fiyat önerisi’ gibi lanse edilmesi ise doğru değildir. Zira tüketicilerin büyük bir çoğunluğu akaryakıt ürünlerini kredi kartı ile satın almaktadır. Bu talep kredi kartı ile akaryakıt alan tüketicileri cezalandırmak anlamına gelecektir. Son olarak ifade etmek isteriz ki; ne petrol fiyatlarının istikrarsız bir görünüm sergilediği bu günlerde ne de ileride, akaryakıt fiyat oluşumunu etkileyecek tüketici aleyhine herhangi düzenlemeye gidilmesi söz konusu olabilir’ değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.