islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cünüblük – Gusül Abdesti ile İlgili Bilgiler IV

Cünüblük – Gusül Abdesti ile İlgili Bilgiler IV

Niçin Gusül Abdesti/ Boy Abdesti Alınır?

Bunun ilk cevabı, Rabbimizin emri olduğu içindir. Müslüman her bir ilahi emirde bir bereket olduğunu bilir. Bilmese de emri alır uygular. Lebbeyk Allahumme Lebbeyk! Emret /Allahım, uygulamaya hazırım der. Müslüman sadece bunu hac da ihramlı iken söylemez. O, hayatın her anı ve safhasında Rabbinin emirleri karşısında Leybbeyk, der.

Enfal sûresinin 24. Âyeti de, bu gerekliliği ortay koymaktadır:

Size hayat verecek, canlılık kazandıracak işlere çağrıda bulunduğu zaman Allah’a ve Peygamberine itaat edin…“

Demek ki her ilahi emir, hayat veren manen dirilten bir vesiledir. Rabbimiz emrettiği için yıkanırız o kadar. Ancak gusül abdestinin vücudun dolaşım ve deri altı savunma sistemini güçlendiren muhteşem bir özelliği olduğunu bilmeliyiz. Müslüman doktorlar bu konuları incelemeli, bilimsel verilerle açıklamalıdır. Rabbimizin emirlerinin hangi büyük faydaları ihtiva etmekte olduğunu bilmek imanımızı güçlendiricidir. Çünkü gusül abdesti almayı gerektiren cünüplük hali insanın belli organıyla alakalı bir konu değil, bütün vücudu sarsan bir olaydır.

Nasıl Yıkanılır?

Farz olan, yani yapılması gerekli olan, vücudu baştan aşağı yıkamadır. Ama Sünnet ölçülerine uygun yıkanma şöyledir:

Banyoya girilince ön ve arka organ yıkanır. Eller tekrar yıkanarak Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim denir ve sonra sözlü veya kalben yıkanılacağına niyet edilir. Gusül abdesti almak için banyoya girilmesi de niyet sayılır. Namaz abdesti gibi abdest alınır, fakat ağıza su verilirken su boğaza kadar, buruna verilirken genizlere kadar ulaştırılır. Ağız ve burun temizlenir. Daha sonra baştan başlanarak ve vücudun sağ organlarına öncelik verilerek bütün vücut yıkanır.

Burada bir ayrıntıya daha değinelim: Çıplak yıkanılması caiz ise de, ön ve arkayı örten bir örtü ile yıkanılması tavsiye olunur.

Değindik ama açıklık getirelim; cünüplük halinde ve ay halinin – lohusalık halinin bitiminde yıkanacağız. Yıkanacağız ama su yok veya su var da yıkanmaya engel hastalığımız var, ya da yıkanmaya gücümüz yoksa Teyemmüm yapılır. Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresinin 6. âyetinde şöyle buyrulur:

“…Eğer hasta iseniz veya seyahatte iseniz, yahut tabii ihtiyacınızı gidermişseniz veya kadınlarınızla cinsî birleşme yapmışsanız ve bu halde de su bulamamışsanız, o zaman teyemmüm yapın; temiz toprağa ellerinizi sürün ve onunla yüzünüzü ve kollarınızı hafifçe ovun. Allah sizi zora koşmak istemez; ama sizi tertemiz kılmak ve size olan nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredenlerden olasınız.”

Teyemmüm de Kur’ani bir emirdir. Biz alışmadığımız için teyemmüme pek yer vermiyoruz ama su yokluğunda, hastalık halinde, yolculuk durumunda, her an gerekli olabilir. Bir misalle konuya açıklık getirelim:

 Bir askeri sefer sırasında, Peygamberimizin komutan olarak tayin ettiği Amr ibn-i Âs, kokladıkları yerde gece ihtilam olur /rüyalanır. Zangır zangır titreten bir soğuk vardır. Yıkanırsa hasta olacağı yargısına varınca, teyemmüm eder ve askerin önüne geçip sabah namazını kıldırır. Medine’ye döndüklerinde durum Peygamberimize anlatılır. Peygamberimiz “Ya Amr! Cünüp olarak mı namaz kıldırdın?“ deyince, şöylece açıklama yapar:

  • Ya Rasullellah, dondurucu bir soğuk vardı, yıkanırsam helak olacağımı anladım ve Rabbimizin “…Canınıza kıymayın Allah sizin için merhamet kaynağıdır.“ anlamındaki ayeti de hatırlayınca teyemmüm yaptım. (el-Nisa 4/29)

Peygamberimiz yapılan açıklamayı dinledikten sonra tebessüm ederek yapılanı doğrular.

Teyemmüm Yapmamak Kişiyi Sorumlu Kılar

Bir yolculuk sırasında başından taşla ağırca yaralanan bir sahabi, gece rüyalanır. Kendisi teyemmüm yapmak isterse de arkadaşları su ile yıkanması gerektiğini söylerler. Yıkanır, bir süre sonra da ölür. Durumu Peygamberimize arzederler. Dinin ruhunu kavramaksızın görüş beyan ederek arkadaşlarının ölümüne sebebiyet veren kişiler hakkında Peygamberimiz şiddetli bir dil kullanarak şöyle buyuruyor:

  •  Canları çıkasıcalar adamı öldürdüler.

İslâm’ın getirdiği kolaylıklardan yararlanmalıyız. Yararlanmamak bizi günahkâr kılabilir.

Teyemmüm Nedir ve Nasıl Yapılır?

Teyemmüm suyun bulunmadığı veya hastalık gibi bir sebeple kullanılamadığı zaman abdestsizlik veya cünüplük halini gidermek niyetiyle veya namaz kılmak, Kur’an okumak gibi bir ibâdeti yapabilmek amzıyla şöylece yapılır:

Kişi temiz bir toprak veya taş ve kum gibi toprak cinsinden bir madde üzerine ellerini koyar, sonra ellerini silkeleyerek yüzünü mesheder. Sonra bu işlemi bir daha tekrarlayıp dirsekler dahil kollarını mesheder.

Konumuzu Özetleyelim

Utanma, bir erdemdir. Allah’ın yaratılışımızda bize kodladığı bir duygudur. Onu imanımızla korumalı ve geliştirmeliyiz. Ama utanma bilgilenmeye engel olmamalıdır. Müslüman için maddi temizlik kadar manevi temizlik de fevkalade önemlidir. Manevî temizlik cünüplük halinde gusül abdestiyle yapılır. Allah maddî ve manevî temizlik için atılım yapanları sevdiğini şöylece açıklıyor:

“ …Hiç şüphesiz Allah hatalarından tövbe edenleri sever, maddî ve manevî temizliğe önem verenleri de sever.“ (el-Bakara 2/222)

Allah’ın sevdiği insanlar ise cennet yaranıdırlar.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.