islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3769
EURO
34,9712
ALTIN
2.325,70
BIST
9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DAEŞ İşbirlikçisi Teröristler Mozambik’te 52 Can Aldı

DAEŞ İşbirlikçisi Teröristler Mozambik’te 52 Can Aldı
24 Nisan 2020 19:04
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Doğu Afrika’nın Müslüman azınlıpa sahip Portekizce konuşan ülkesi Mozambik’in kuzey bölgelerinde Vahhabi yönelimli yeni imal edilen bir terör örgütü, yerli halkın destek vermemesi ve isteklerini reddetmesi üzerine Mudumbe bölgesindeki Zitazi kasabasına düzenlenen bir saldırıda 52 Mozambik vatandaşı genci katletti. Yerel basında gösterilen polise verilerine göre, gençlerin çoğu ya ateş edilerek ya da kafaları taşa vurularak vahşice öldürüldü.

Saldırının iki hafta önce meydana gelmiş olduğu ancak ayrıntıların yeni ortaya çıktığı bildirilmekte. Kendisini DAEŞ’e bağlı sözde İslam Devleti Orta Afrika Eyaleti olarak adlandıran yeni bir örgüt, geçen yıldan bu yana bölgedeki saldırıların bir kısmını üstlenmekte. Örgüt, Somali’de faaliyet gösteren aynı adlı grupla ilgisi olmamasına rağmen, yerel olarak gençlik anlamına gelen El-Şebab örgütü olarak tanınıyor.

Militanlar son haftalarda, doğal gaz zengini Cabo Delgado vilayetinde katı Vahhabi ilkelerine göre bir rejim kurma çabasında hükümet binalarını ele geçirme, yollara barikat kurma ve kırsal kesimde DAEŞ pankartları kampanyasının bir parçası olarak saldırılarını artırdı. Buna 900’den fazla sivil ve yetersiz eğitimden, asgari donanımdan ve düşük moralden muzdarip 30 hükümet güvenlik görevlisinin öldürülmesi de eklenmekte.

Kuzey Mozambikteki ayaklanma yaklaşık iki yıl önce büyümeye başladı ve terör örgütü merkezi hükümetin, bölgenin zengin doğal kaynaklarından elde edilen kazançları adil bir şekilde halka dağıtmamasından kaynaklı memnuniyetsizliği kullandı. Bu, yolsuzluk ve şiddete karşı acımasız, ayrım gözetmeyen bir askeri tepki ile daha da kötüleşti. Afrika’da Vahhabi yönelimli DAEŞ ya da El Kaide işbirliğindeki terör örgütleri hızla suni olarak desteklenmekte ve bunlar insanların normal yaşamlarını imkansızlaştırmakla birlikte Batılı güçlere hem müdahale hem de mevcut yönetimler üzerinde ağırlıklarını artırma olanağı sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.