islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Dağlık Karabağ’da yerinden edilmiş Azeriler geri dönemedi

Dağlık Karabağ’da yerinden edilmiş Azeriler geri dönemedi

Azerbaycan ve Ermenistan’ın ateşkes imzalaması sonucu, Dağlık Karabağ bölgesini geri alan Azerbaycan, yerinden edilen vatandaşları geri dönerken kara mayının patlaması sonucu öldüler. Memleketlerine geri dönemediler.

Mirat Haber Ajansı

Çeyrek asırdan fazla bir süredir, ülke içinde yerinden edilmiş yüz binlerce Azerbaycanlı, bir gün Ermenistan güçleri tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ’daki evlerine dönmeyi hayal ediyordu. Geçen sonbahar, bir Azerbaycan askeri saldırısı, savaşın harap ettiği bölgeyi geri aldığında, hayallerinin gerçekleştiğini görmenin eşiğine gelmişlerdi. Rusya’nın aracılık ettiği 9 Kasım’daki ateşkes, Ermeni güçlerinin Azerbaycan’da işgal ettikleri kalan tüm toprakları boşaltmayı kabul etmesiyle, on yılların en ölümcül savaşını sona erdirdi. Böylece 28 Kasım’da, Azerbaycan’ın ülke içinde yerinden edilmiş ilk halkı, yakın zamanda geri kazanılan Dağlık Karabağ bölgesine geri dönmeye çalıştı. Ama bazıları eve asla dönemedi. Eski köylerinin harabelerinin yakınındaki yollarda, Ermeni güçlerinin geri çekilmesinin attığı anti-tank mayına araba çarptı. Bakü Başsavcılığı, ateşkesten bu yana düzinelerce Azerbaycanlı asker ve yerinden edilmiş kişinin kara mayınları tarafından öldürüldüğünü veya sakatlandığını bildirdi.

Dağlık Karabağ’da imar başladı

Sivil kurbanların çoğu, Dağlık Karabağ ve çevresindeki eski kasaba ve köylerinden geriye kalanları görmeye çalışıyordu. Aslında, patlamamış mühimmat temizlenene kadar sivillere kapalı kalan topraklara girerek Azerbaycan yasalarını ihlal ettiler. Pek çok durumda, Azerbaycan’ın askeri kontrol noktalarından kaçınmak için temizlenmemiş yollarda seyahat ettiler veya açık alanları kestiler. Bakü’deki hükümet, mayın temizleme ilerlerken ÜİYOK’lerden sabırlı olmalarını istedi ve barınma ve elektrik kaynakları gibi bazı temel altyapıyı restore etmeye çalışıyor. 14 Şubat’ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ÜİYOK’lerin geri dönüşünü desteklemeyi amaçlayan büyük altyapı projeleri başlatmak için geri alınan bölgelerden dördünü ziyaret etti. Bu projeler arasında konut, üretim tesisleri, sosyal hizmetler, tarımsal altyapı, enerji santralleri ve demiryolu bağlantıları yer alıyor.

Aliyev, kurtarılmış toprakları yeniden canlandırma ve ülke içinde yerinden edilmiş insanlarımızı bir an önce bu topraklara iade etme sözü verdi. Bu arada, Azerbaycanlı ÜİYOK’ler, yalnızca mayın temizleme çalışmalarının geri dönüşlerine izin verecek kadar güvenli hale getirdiği yönündeki hükümetin sözünü beklediklerini söylüyorlar. Ancak Dağlık Karabağ ve çevresindeki savaş alanlarından mayın ve patlamamış mühimmat temizleme görevi çok büyük. Azerbaycan Ulusal Mayın Harekatı Ajansı’nın (ANAMA) operasyon şefi İdris İsmayilov, Aralık ayında Azerbaycan tarafından geri alınan tüm toprakların tamamen yıkılmasının 10 yıla kadar sürebileceğini tahmin etti. Ancak İsmayilov, yüz binlerce yerinden edilmiş Azerbaycanlının kontrollü bir şekilde geri dönmesine izin verecek kadar patlayıcının üç ila beş yıl içinde kaldırılmasını beklediğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.