islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
BIST
9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Danimarka’nın Suriyeli mültecileri ülkelerine geri gönderme planı tartışmalara yol açtı

Danimarka hükümeti, ülkesinde bulunan 35.500 Suriyeli mültecinin oturma iznini iptal etti ve Şam’a geri dönmesi için senato kararı çıkardı.

Danimarka’nın Suriyeli mültecileri ülkelerine geri gönderme planı tartışmalara yol açtı

Danimarka hükümeti, ülkesinde bulunan 35.500 Suriyeli mültecinin oturma iznini iptal etti ve Şam’a geri dönmesi için senato kararı çıkardı.

Mirat Haber Ajansı

Danimarka, Şam çevresindeki güvenli bir durumu gerekçe göstererek, geçen yıl Suriyeli mülteciler için oturma izinlerini iptal etme kararına yönelik artan eleştirilerle karşı karşıya, ancak ülke tutumunu sürdürüyor. Danimarka’nın sert duruşu, ülkenin şu anda Avrupa’nın en kısıtlayıcı göç politikalarından birine sahip olduğunun yeni bir işareti. Şu ana kadar Avrupa’da başka hiçbir ülke böyle bir politika benimsemedi. Danimarka göçmenlik yasasına göre, menşe ülkede keyfi şiddet ve sivillere yönelik saldırılarla karakterize edilen özellikle ciddi bir durum söz konusu olduğunda, geçici oturma izinleri bitiş tarihi olmaksızın verilmekte. Ancak, koşulların iyileştiği kabul edildiğinde iptal edilebilir.

Danimarka İstatistiklerine göre, yarısından fazlası 2015 yılında gelen 35.500 Suriyeli şu anda Danimarka’da yaşıyor. Geçen hafta, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), yıllarca süren iç savaşın ardından Danimarka ile Suriye hükümeti arasındaki işbirliği eksikliği nedeniyle şu anda askıya alınan sınır dışı edilmelere rağmen Danimarka’nın kararından endişe duyduğunu söyledi. BMMYK ayrıca, Suriye’nin bazı bölgelerinde güvenlik alanında yapılan son gelişmelerin, herhangi bir mülteci grubu için uluslararası korumayı sona erdirmek için yeterince temel, istikrarlı veya dayanıklı olduğunu düşünmediğini de belirtti. Ancak, kendi parlamentosundan gelen eleştirilere rağmen, hükümet kararına sadık kalıyor.

Senato kararı, geri dönsünler

Mette Frederiksen başkanlığındaki Sosyal Demokratlar, 2019’daki son seçimde, göç konusunda kısıtlayıcı bir çizgi benimsedi ve aşırı sağ Danimarka Halk Partisi tarafından desteklenen muhafazakar hükümetten iktidarı almayı başardılar. İskandinav ülkesindeki politika değişikliğine yönelik yaygın kayıtsızlık, Hansen’in ortaokuldan mezun olmak üzere olan müşterilerinden birinin Danimarka televizyonunda davası için yalvarmasının ardından Nisan ayı başlarında arttı. Akıcı bir Danca konuşan 19 yaşındaki Aya Abu-Daher, neyi yanlış yaptığını gözyaşlarını geri tutarak, sorduğu sırada izleyicileri etkiledi. Nyborg’daki lisesinin müdürüne göre mükemmel öğrenci, ailesinin kalmasına izin verilmesi için kampanya yürütüyor. Suriyeli kıza geçtiğimiz günlerde Ocak ayı sonunda süresi dolan oturma izninin yenilenmeyeceği söylendi. Onun gibi 189 Suriyelinin oturma izinleri 2020 yazından bu yana iptal edildi. O sırada Kopenhag, Beşar Esad hükümetinin kontrolü altında Şam’dan yaklaşık 500 Suriyelinin vakalarını yeniden incelemeye karar verdi. İptaller, Şam’daki mevcut durumun artık bir ikamet iznini veya ikamet izninin uzatılmasını haklı çıkarmadığı gerekçesiyle yapıldı. Başlangıçta yalnızca geçici bir izin verilen reddedilen başvuranlardan bazıları, gözaltı merkezlerine yerleştirilmişti. Geri dönüş merkezinde oldukları için ne çalışabilir ne de okuyabilirler. İnsan hakları avukatları, temelde mültecileri Suriye’ye gönüllü olarak döneceklerini belirten bir rıza metni imzalayana kadar orada tuttuklarını ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.