islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3793
EURO
34,6542
ALTIN
2.395,33
BIST
10.057,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

DEPREM ANINDA NELER YAPMALIYIZ?

DEPREM ANINDA NELER YAPMALIYIZ?
5 Şubat 2024 09:27
A+
A-

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. 11 İlimizi birden etkileyen, yıkımlara ve can kayıplarına yol açan depremin yıldönümünde, en çok sorulan sorulardan bir tanesi “Deprem anında neler yapmalıyız” sorusu oldu.

Mirat Haber olarak biz de okuyucularımız için “Deprem anında neler yapmalıyız?” sorusuna cevap aradık ve şu tespitleri, siz değerli  okuyucularımız için hazırladık.

Depremler, can ve mal kayıplarına neden olan doğal afetler arasında öne çıkar. Özellikle deprem anında doğru adımları bilmemek, riskleri artırabilir. Ayrıca sarsıntı sırasında bina içinde, açık alanda, araç kullanırken ve enkaz altında kalmak gibi farklı durumlar için alınması gereken önlemler, yaşamsal önem taşır. Deprem anında neler yapılması gerektiği konusundaki bilgiler, panik olmadan, kontrollü bir şekilde hareket etmek ve bunun yanı sıra güvenli bir ortam oluşturmak adına hayati bir rol oynamaktadır. Bu önlemler, depremlerin potansiyel zararlarını en aza indirerek toplumun güvenliğini sağlamak amacıyla büyük önem taşımaktadır.

Deprem Anında Neler Yapmalısınız?

Depremlerde hayat kurtarmanın ve mal kayıplarını en aza indirmenin temelinde, doğru ve bilinçli hareket etmek yatar. Özellikle deprem anında alınması gereken önlemler, bina içinde, açık alanda, araç kullanırken ve enkaz altında kaldığınızda farklı stratejilere dayanır.

Bina İçindeyseniz

Panik Yapmayın: Sakin kalın ve kontrollü bir şekilde hareket edin.

Sabitlenmemiş Eşyalardan Uzak Durun:. Güvenli bir yer bulun ve sağlam masa altına veya koruyucu eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturun.

Cam ve Dış Duvarlardan Uzak Durun: Sarsıntı geçene kadar başınızı koruyarak bekleyin.

Elektrik ve Gazı Kapatın: Soba ve ısıtıcıları söndürün; güvenli bir yerde bekleyin.

Balkona Çıkmayın ve Asansörleri Kullanmayın: Acil durumları bildirin, telefonları sadece acil durumlar için kullanın.

Araştırmaları Takip Edin: Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri uygulayın.

Bina Dışında Açık Alandaysanız

Binalardan Uzak Durun: Açık alanda kalın ve enerji hatlarından, direklerden uzaklaşın.

Toprak Kayması Riski Olan Yerlerden Kaçının:. Deniz kıyısından uzaklaşın; yüksek binalardan ve duvar diplerinden uzak durun.

Düşebilecek Nesnelere Karşı Tedbirli Olun:. Baca, cam kırıkları ve sıvalardan uzak durun.

Toprak Altındaki Hatlara Dikkat Edin:. Kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli olun.

Araç Kullanıyorsanız

Güvenli Yerde Durun: Bina, ağaç, direkler yanında durmayın, ayrıca pencereler kapalı ve kontak açık kalın.

Hasar Gören Yolları Kullanmayın:. Depremden etkilenmiş yolları kullanmaktan kaçının. Buna ilaveten sakin bir şekilde bekleyin.

Araç İçinde Kalın veya Güvenli Bir Yere Kaçın:. Meskun mahallelerdeyseniz, güvenli bir yere gitmek için aracı terk edin.

Metroda veya Diğer Toplu Taşıma Araçlarında

Metro ve Tren İçinde Kalın: Gerekmedikçe inmeyin ve buna ek olarak sıkıca tutunun.

Personel Talimatlarını İzleyin: Metro veya tren personelinin verdiği talimatlara uyun.

Enkaz Altında Kaldıysanız

Kibrit ve Çakmak Kullanmayın:. Hareket etmeyin ve kesinlikle toz kaldırmayın.

Ağzınızı ve Burnunuzu Kapatın:. Tozdan korunmak için ağzınızı ve burnunuzu kapalı tutun.

Yer Bulma İçin Ses Çıkarın:. Kurtarma ekiplerine yerinizi bildirmek için duvarlara veya borulara vurun, bunun yanı sıra ıslık çalın.

Hareket Etmeyin ve Toz Kaldırmayın:. Yeraltında kaldıysanız, mümkünse hareket etmeyin. Ve kesinlikle toz kaldırmamaya özen gösterin.

MİRATHABER.COM- YOUTUBE-