islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

DEPREM ÖLDÜRMEZ DE ALLAH MI ÖLDÜRÜR?

DEPREM ÖLDÜRMEZ DE ALLAH MI ÖLDÜRÜR?
11 Şubat 2023 10:30
A+
A-

Önce haberi okuyalım:

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Göker, Kahramanmaraş merkezli 10 şehirde yıkıma neden olan 2 büyük depremin ardından sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

Prof. Dr. Göker, “Deprem veya binalar öldürmez, Allah öldürür. O da eceli geleni. Depremde ölenler aynı anda Mars’ta bile olsalar yine öleceklerdi. Ölüm mekana değil zamana bağlıdır.” dedi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Ali İhsan Göker hakkında sosyal medyada yaptığı açıklamalarından dolayı idari soruşturma açılmıştır.

Yorumumuz

Peygamberimiz ”İnsanlara aklî seviyelerine göre konuşunuz,” buyurur. Ali İhsan Göker hocamızın ifadeleri doğrudur ve düzeylidir.  Bu sebeple açıklama gerektirir.

Enkaz altından çıkarılan insanlar depremin/binaların mutlak anlamda öldürmediğini gösteriyor. Ölüm insanı trafikte  buluyor, hastalıkla geliyor, ayak sürçmesiyle de gerçekleşiyor. Yani ölümün zahirde bin bir sebebi var.

İslamî iman esaslarına göre sebepleri ölümle sonuçlandıran yalnızca Allah’tır. Çünkü Yaratan ve Öldüren Odur.

Hayat ilahî   kaderle belirlidir. Tesadüflere bağlı yaşam yoktur. Hayat trilyonlarca hücrenin ahenkli bir şekilde çalışmasına bağlıdır ki bu durum, hayatın her anının programlı bir mucize olduğunu göstermektedir.

Ali İhsan hoca plansız yer seçiminin, standartlara aykırı bina yapımının, malzemeden çalmanın, denetimsizliğin ve çıkarcı yönetim boşluğunun ölümün görünür sebebi olmadığını söylemiyor. Sorumluların cezasız bırakılmasını dile getirmiyor. Böyle söylese İslam’a aykırı olurdu. Biz de karşı çıkardık.

Bir örnek verelim: Silahını bir insanın üzerine boşaltarak ölümüne sebep olan kişinin öldürme girişiminde ölümü yaratan Allah’tır ama katile af ve tazminat seçenekli ölüm cezasın veren de Allah’tır. (Bakara 2/178Görülüyor ki irade kullanılarak ölüme sebep olma girişimi ile Allah’ın ölümü, belirlediği süre ile bağlantılı olarak yaratması farklı durumlardır. Bunun içindir ki binlerce insan göçüklerden çıkarılabilmektedir.

Hocayı eleştirip kınama girişiminde aceleci davrananlara soralım. Bu günkü deprem yönetmeliklere göre yapılan binalarda, Allah korusun 15 şiddetinde gelecek depremin sebep olacağı ölümleri nasıl izah edebilecekler? Kimleri suçlayacaklar?

Burada kişiyi dinlemeden soruşturma açmakta gecikmeyen Üniversite yönetimini şiddetle kınıyoruz.

Son olarak Ali İhsan hocamıza da bir hatırlatma yapalım. İnsanın inançları ve yaşam tarzlarıyla tabiat varlıkları ve doğal afetler arasında bağlantı vardır. Bu bağlantıyı açıklayan vahiy bilgisiyle aydınlanamayan ateist ve deist akademisyenlere ve laikliğe tapmış kafalara laf anlatmak deveye hendek atlatmaktır.

A hocam! Gerekli açıklamaları yapmadan sen de seviyesizlere neden hendek atlatmaya çalışıyorsun.

Sözü, Kavlün Fasl olan/Hak ile Batıl’ı ayıran Kur’ân’a bırakalım:

{ “O Allah ki, sizin atanız ve aslınız olan ilk insanı topraktan yarattı. Sonra topraktaki mineralleri babanızın vücudunda birçok kimyasal işlemden geçirerek sizi önce sperm denilen bir damla sudan, sonra rahimde asılı duran embriyodan yarattı. Sonra sizi sağlıklı bir bebek hâlinde annenizin karnından çıkarmaktadır. Sonra gençlik çağına ulaşmanız için sizi büyütmekte ve sonra da ihtiyarlamanız için içinizden pek çoğuna uzun bir ömür bahşetmektedir.
Kimileriniz bu ihtiyarlık çağına ulaşmadan önce küçük yaşta vefat ettirilir, kimileriniz de belirli bir süreye ulaşmanız ve aklınızı kullanıp düşünmeniz için uzun süre yaşatılırsınız.” (Mümin 40/67)

“ O’nundur göklerin ve yerin mülkü; O’dur öldüren ve yaşatan; ve O’dur dilediğini yapmaya muktedir olan!”  (Hadid 57/2) }

Ali Rıza Demircan

Anahtar Kelimeler. Deprem öldürmez, Allah öldürür, Ali İhan Göker

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Munib Engin Noyan dedi ki:

    ALİ RIZA DEMİRCAN hocamı bu değerli yazısından dolayı kutluyor ve sonuna kadar destekliyorum! Her satırının altında imzamı atarım – hem de göğsümü gere gere!
    Merhûm Şeyh Edebali’nin ismini taşımakla şereflenmiş olan Bilecik Üniversitesi’nin yetkilileri Hakk ve Hakîkat bilgisinden bu kadar mı yoksunlar ki, Prof. Dr. Ali İhsan Göker hakkında idârî soruşturma açma cür’etini gösterebiliyorlar?
    O Hesap Günü geldiğinde, merhûm Şeyh Edebali’nin yüzüne nasıl bakacaklar?
    Merhûm Şeyh Edebali şikâyeçi olmayacak mı zannediyorlar sergiledikleri o Hakk ve Hakîkat cehâletlerinden kaynaklanan tavır ve tutumdan?
    Bunlar hiç mi okumadılar mubârek Kur’ân’ı?
    Yazıklar olsun!
    ALLAH’ımız, celle şânuhu, mubârek en-Nisâ’ sûresinin 78. âyet-i kerîmesinin ilk cümlesinde apaçık buyuruyor:
    Bismillahirrahmânirrahîm… Ve andolsun ki, bu böyledir, başka yolu yoktur, nerede olursanız olun, hattâ isterseniz özenle inşa edilerek göğe doğru yükseltilmiş kaleler misâli aklınız sıra korunaklı binalarda bile yaşayın, ölüm peşinizden gelip yetişerek sonunda size ulaşır!