islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Diyanet, Onaylayarak Faiz Sistemi’ne Destek Vermeye mi Başladı?

Diyanet, Onaylayarak Faiz Sistemi’ne Destek Vermeye mi Başladı?

Toplumsal problemlere karşı duyarsızlığı ile bilinen  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faizle ilgili son kararı,  duyarlı müminler gibi bizim de ilgimizi  çekti. Mirat Haber.com yazarları olan Yunus Ekşi ve Prof. Dr. Mete Gündoğan kardeşlerimiz, konuya eğilerek Diyaneti de uyarıcı gerekli yazılar yazdılar. Biz de bir yazımızı çağrıştırdık.

Yüce Rabbimizin en ağır bir dille yasakladığı faiz ile ilgili  gerekli öğretici ve bilinçlendirici yayınlar yapmadığı, örneğin hutbeler okutmadığı için, biz Diyanet’i Faiz sisteminin dolaylı destekçisi olarak nitelemiştik. Şimdi ise, Diyanet onaylayarak faiz sistemine doğrudan destek vermeye mi başladı, demekten kendimizi anlamıyoruz.

Yukarıda değindiğimiz yazımızı sunuyoruz:

Faiz Düzeninin Dolaylı Destekçileri


Diyanet İşleri Başkanlığı

Önce şu gerçeği ifade edelim: Her dönemin idareci kadroları da sorumlu olmakla birlikte muhatabımız yöneticiler değil, Kurum olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’mızdır.

30-35 yıl kadar önce Süleymaniye camiinde görevli iken Cuma cemaatimden merhum Prof. Dr.  Nevzat Yalçıntaş beyefendi bir gün bana şöyle dedi:

Ordu ve Diyanet

Hocam Türkiye Cumhuriyeti Devletinin iki önemli kuruluşu vardır. Bunlardan biri Ordu, diğeri de Diyanettir. Burada nefes alış verişle bile kontrol altında tutulur.”

Ordumuz giderek demokratikleşiyor. Bir ölçüde de olsa İslâm ile barışmaya çalışıyor. Dilerim Kurucu İrade’nin dışlayıcı, ötekileştirici ve baskıcı laiklikle prangaya vurduğu Diyanetimiz de özgürleşebilir. Özgürleşerek İslâm’ı tebliğ görevini gereğince yerine getirebilir.

Faiz Yasağı

Ortak akıl, ekonomi bilimi ve borç bataklığında çırpınan insanlığın acı tecrübeleri faizin nasıl kan emici bir sömürü düzeni olduğunu bilir. Ama biz Müslümanlar için daha da önemlisi faizin Allah’ın emri gereği savaş açılması gereken bir haram oluşudur. Kullarına merhameti sonsuz olan Allah, hiçbir yasağını faizi yasakladığı gibi ağır bir dille yasaklamamıştır:

Ey iman Edenler! Allah’ın yasalarına aykırılıktan korunun. Eğer gerçekten iman ediyorsanız faizli işleri bırakın/bıraktırın. Faize dayalı işlemleri bırakmazsanız Allah ve Peygamberi tarafından; Allah’ın ve Peygamberinin yasalarını uygulayan kişi ve kurumlar tarafından size savaş açılacağını bilin. Faizsiz uygulamaya dönüş yaparsanız ana paranız sizindir. Böylece ne faiz alarak zulmetmiş ve ne de faiz vererek zulme uğratılmış olursunuz.” (el-Bakara 2/278-9)

Bigilendirme… İmkânlarına Sahibiz

Her hafta okunan Cuma hutbeleri ile milyonlarımızı bilgilendirme ve bilinçlendirme imkânlarına sahibiz. Bu imkânı kullanıp kullanmama Diyanet İşleri Başkanlığımızın elindedir.

Müslüman milletimiz aileyi bir tarafa bırakırsak okuldan, medyadan ve camiden bilgi alır. Aldığı bilgiye göre bilinçlenir ve hayatı için tercihler yapar.

Okulu, medyayı anladık. Peki camiler de mi de bizim olmaktan çıktı. Cuma hutbeleri ve vaazları ile faiz konusunda bilgilendirilip bilinçlendirilmemiz gerekirken hangi zalim güç ve hangi derin gaflet bunu engelliyor. Yoksa ana konularda İslâm’a geçit vermeyen derin devlet hâlâ işlevsel mi?

Devlet ve Millet Olarak Sömürülüyoruz

Devletimiz, çok çalışanlı özel sektörümüz, çiftçimiz, esnafımız, kobilerimiz ve şimdi de kredi kartları aracılığıyla milyonlarca insanımız faizle sömürülüyorken, faizin haramlığı olsun bize hatırlatılmalı, dünya ve ahiretimiz için uyarılmalı değil miydik?

Kurulduğu bilinen dönemden beri onlarca yıldır – bir istisna ile- resmen bağımsız Faiz Hutbesi bile okutmayan Diyanet -istemeyerek de olsa- faizli düzene destek vermiyor da ne yapıyor?

Amacımız yermek değil, uyarmaktır. Uyaralım ki görev yapılsın. Yapılsın ki sömürüldüğünün farkında bile olmayan milletimiz uyansın/uyandırılsın.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.