islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

El Kaide Lideri Eymen El Zevahiri Öldürüldü

El Kaide Lideri Eymen El Zevahiri Öldürüldü
2 Ağustos 2022 11:04
A+
A-

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkilinin Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, CIA’in Afganistan’a düzenlediği operasyonda Eymen El Zevahiri öldürdü.

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri Afganistan’da bir CIA insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili Afganistan’ın başkenti Kabil’de CIA tarafından bir insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirildiğini söyledi. Üst düzey yetkili, insansız hava aracı ile gerçekleştirilen operasyonda sivil can kaybının da yaşanmadığını söyledi.

ABD’nin operasyonu ile ilgili açıklama yapan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid saldırıyı doğruladı ve bunu “uluslararası ilkelerin” ihlali olarak nitelendirerek şiddetle kınadı.

Biden: “Bu terörist lider (Zavahiri) artık yok”
ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zevahiri’nin Afganistan’da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı.

Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zevahiri’nin Kabil’de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.

Biden, “Zevahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan’ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok.” diye konuştu.

Zevahiri’ye yönelik operasyon ile “adalet”in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti.

Biden, “Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır.” dedi.

Zevahiri’ye yönelik operasyonu “bir başarı” olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki “olağanüstü ısrarları ve becerileri” dolayısıyla teşekkür etti.

TALİBAN NE DEDİ?
Öte yandan, Taliban’dan da konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, saldırıyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, pazar sabahı Kabil’in merkezinde bulunan Şerpur Mahallesi’nde bir eve düzenlenen saldırının ABD’ye ait İHA tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Saldırıyı kınayan Mücahid, bunun “uluslararası ilkelerin ve yabancı güçlerin Afganistan’dan ayrılması konusunda ABD ile Taliban arasında 2020’de varılan Doha anlaşmasının ihlali olduğunu” kaydetti. Mücahid, Zevahiri’nin ölümü hakkında yorumda bulunmadı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.