islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Emirlik Kanunları Yolsuzluk ve Organize Suç Dostu

Emirlik Kanunları Yolsuzluk ve Organize Suç Dostu

Mirat Haber Ajansı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kenti Dubai’nin yolsuzluk ve küresel yasadışı finansal akışları kolaylaştırmadaki rolü, suça destek olması sayesinde Körfez emirliğinin zenginleştirmesi 130 sayfalık bir raporda ele alındı. Afgan savaşçılar, Rus mafyası, Nijeryalı suç örgütleri, Avrupa para aklama suçları, savaş suçlularına destek ve Doğu Afrika altın kaçakçılarından yararlanma da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen organize suçllar bu rapora göre Dubai’de faaliyet gösteriyorlar ve burayı merkez kabul etmişler iddiası Carnegie Uluslararası Barış Vakfı raporunda vurgulanmakta. Yaklaşık 30 serbest ticaret bölgesi ile Dubai, gevşek gözetim ve gümrük uygulamaları nedeniyle kara para aklama için bir merkez haline geldi. Bu alanlar aynı zamanda işletmelerin ticari belgeler oluşturarak suç gelirlerini gizlemelerine olanak tanımakta.

Panama Dosyaları’ndan sızan çeşitli belgeler de Dubai’nin suç faaliyetleriyle ilişkili birçok tehlikeli kişinin kendi ağlarını kurmaktan ve yönetmekten çekinmediği bir yer olduğunu ortaya koyuyor. Eski Malezya Başbakanı Najib Abdul Razaq’ın içinde bulunduğu milyarlarca dolarlık Varlık Fonu yolsuzluk davasıyla ilgili bağlantıları gizlemek için Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in yardımını aldığı da bildirildi. UMNO lideri Najib Emirliklere yakınken, rakibi 95 yaşındaki Mahathir Türkiye’ye yakın.

Şeriat temelli diğer hukuk sistemlerinden farklı olarak, Dubai’nin yasal hukuk çerçeveleri kara para aklama ile mücadele düzenlemesini zorlaştırıyor. Rapor bunun, emirliklerin serbest dolaşım sağlayan bir bölgesel ticaret merkezi olarak uzun tarihinin bir yansıması olduğunu ortaya koyuyor. Dubai’nin kirli para cazibesinin ana nedenlerinden birinin, herhangi bir yerel ve uluslararası incelemenin olmaması ve herhangi bir dış baskı olmaması olduğu söyleniyor. Emirlik seçkinleri, çıkarlarını veya Dubai ve ülke için tercih ettikleri siyasi ekonomik vizyonlarını tehlikeye atan reformlara direnmekte serbestler. Nisan ayında BAE, bir kara para aklama ve Finansal Eylem Görev Gücü tarafından terörist finansmanı sağlamasından dolayı bir yıl boyunca gözlem altına alınmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.