islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Endonezya’daki Istakoz Kaçakçılığı Mücadelesi

Endonezya’daki Istakoz Kaçakçılığı Mücadelesi

Mirat Haber Ajansı

Bilim adamları ve korumacılar, kaçakçılığı önlemek için Endonezya’nın ıstakoz larvaları ihracatının daha sıkı kontrolünü ve izlenmesini istiyorlar. Ülkenin balıkçılık bakanı Edhy Prabowo Mayıs ayında yavru ıstakozu ihracatının yeniden başlatılmasını emretti. Istakoz ihracatı, selefi Susi Pudjiastuti tarafından, azalan vahşi nüfusu korumak ve yasadışı ıstakoz pazarıyla mücadele etmek için yasaklanmıştı. Açıklama, Güneydoğu Asya’nın çeyrek milyar nüfuslu dev Müslüman ülkesinde balıkçılık sektöründen elde edilen gelirleri artırma çabalarının bir parçası. Ticareti yeniden açarken, balıkçılık bakanlığı yaklaşık 140 milyon ıstakoz larvasının doğal olarak toplanmasına izin verdi. Bunların yüzde yetmişi su ürünleri yetiştiriciliği çiftliklerinde ev ekimi için, geri kalanı ise ihracat için tahsis edilecek. Bakanlık 18 şirkete de ihracat izni verdi, ancak ülkede ıstakoz yetiştirebileceklerini belgeleyene kadar herhangi bir sevkiyat yapmalarına henüz izin verilmedi.

Bununla birlikte, balıkçılık uzmanları ve koruma uzmanları kota ve gereksinimlerin şirketleri Endonezya’nın ıstakoz ve diğer su ürünleri yetiştiriciliği sektörüne yatırım yapmaya teşvik etmek veya yasadışı ıstakoz ihracatını durdurmak için yeterli olmayacağını öne sürüyorlar. Istakozlar, Endonezya’nın en büyük balıkçılık ürünleri arasında yer alıyor, ancak ulusal kara para aklama gözlemcilerine göre, yasadışı larva ve yavru ıstakoz ihracatı, ülkeye sadece 2019’da yaklaşık 64 milyon dolar kayıp gelire mal oldu. Larvalar genellikle Vietnam, Singapur ve Çin’deki alıcılara satılmakta ve burada çok daha yüksek fiyatlarla yetiştirilip piyasaya sürülmekte. Balıkçılık uzmanları, yavru ıstakozların veya larvaların ihracatına karşı çıkıyor çünkü ekonomiyi güçlendirmenin veya ulusal balıkçılık endüstrisini güçlendirmenin sürdürülebilir bir yolu değil. Istakoz yakalama kotasının bağımsız bir bilimsel incelemeye tabi tutulmasının gerekli olduğunu ve vahşi ıstakoz popülasyonunun koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.