islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5707
EURO
34,9946
ALTIN
2.460,16
BIST
9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Endonezya’dan Tayland’a Müslüman İsyana Karşı Destek

Endonezya’dan Tayland’a Müslüman İsyana Karşı Destek

Mirat Haber Ajansı

Budist çoğunluklu Tayland ve Müslüman çoğunluklu Endonezya, Tayland Genelkurmay başkanının Tayland’ın Müslüman bölgesinde hükümet karşıtı hareketleri sınırlamaya yardımcı olacağını nitelediği bir istihbarat paylaşım anlaşması imzaladılar. Tayland ve Endonezya, ulusal güvenliği baltalayan aşırılık yanlılarının hareketleri hakkında bilgi paylaşacaklarını söylediler.

Anlaşma Tayland Ordusu Genelkurmay Başkanı Apirat Kongsompong’un Endonezya’nın Aceh bölgesine resmi ziyareti sırasında imzalandı. Apirat, Endonezya’nın Aceh eyaletinin geçmişte Taylandlı Müslüman isyancı gruplar tarafından Tayland’a yönelik operasyonları planlamak ve isyancıları yetiştirmek için kullanıldığını söyledi.

Tayland güneyindeki Yala, Pattani ve Narathiwat illerinde Müslüman ayrılıkçı bir isyanla savaşıyor. Çatışmalarda 2004’ten bu yana yaklaşık 7.000 kişi öldü. Yakın zamanda yapılan bir saldırıda isyancılar bir Taylandlı güvenlik kontrol noktasını bastı ve 15 askeri öldürdü.

Endonezya Genelkurmay başkanı Perkasa, Cakarta’nın Tayland’dan izlemesini istediği belirli bir militan gruptan bahsetmedi, ancak bölgesel işbirliğini vurguladı. Endonezya’ya yönelik tehditler arasında da Cemaat İslamiye ve DAEŞ’ten ilham alan İslamcı militan gruplar var.

Aceh, Özgür Aceh Hareketi ile bölgeye özel özerklik sağlayan ve Şeriat yasasının uygulanmasına izin veren Cakarta arasında düzenlenen 2005 ateşkesine kadar otuz yıl boyunca 15.000 kişinin hayatını kaybettiği bir ayaklanma içindeydi. Apirat ise Taylandlı Müslüman isyancılar arasında bir barış anlaşması için yakın bir umut olmadığını ifade etti.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.