islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ermeni-Azeri Ateşkesi Anında İhlal Edildi

Ermeni-Azeri Ateşkesi Anında İhlal Edildi

Mirat Haber Ajansı

Ermenistan ve Azerbaycan Pazar günü birbirlerini, anlaştıktan saatler sonra Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki çatışmada yeni bir insani ateşkesi ihlal etmekle suçladılar. Cumartesi günü üzerinde anlaşmaya varılan ateşkes, Rusya’nın aracılık ettiği bir haftalık ateşkesin Güney Kafkasya’da 1990’lardan bu yana yaşanan en kötü çatışmayı durduramamasının ardından gece yarısı yürürlüğe girdi. 27 Eylül’de çatışmanın başlamasından bu yana en az 750 kişi öldü. Pazar saat 10:10’da Azerbaycan savunma bakanlığı, Dağlık Karabağ’a komşu Ağdam bölgesinin Ermeni bombardımanı altında olduğunu bildirdi. Ermenistan’ın gece de sınır boyunca büyük kalibreli silahlarla ateş açtığını ancak Ermenistan’ın bunu yaptığını reddettiğini söyledi. Ermenistan, Azeri ordusunun gece iki kez topçu ateşlediğini söyleyerek Bakü’ye yaralı askerleri savaş alanından çekme talebini reddetmekle suçladı. Azerbaycan savunma bakanlığıysa, Cebrail bölgesinde Azeri ordusunun mevzilerini vuran Ermeni Su-25 savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Erivan ise uçağın kendilerine ait olduğunu yalanladı.

Bu ayın başındaki ateşkes, tarafların çatışmalarda ölenlerin tutuklularını ve cesetlerini değiştirmelerine izin vermeyi amaçlıyordu, ancak işgal altındaki topraklardaki çevresindeki çatışmalar üzerinde çok az etkisi oldu. Yeni ateşkes Cumartesi günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ermeni ve Azeri mevkidaşlarıyla telefonla görüşmesi ve tarafları bir hafta önce arabuluculuk yaptığı ateşkesi gözlemlemeye çağırması sonrasında ilan edilmişti. Rusya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) şemsiyesi altında çatışmanın çözümüne yardımcı olmaya çalışan Minsk Grubu’na aittir. Bakü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 27 Eylül’de başlayan çatışmalardan bu yana 60 Azeri sivilin öldüğünü ve 270’inin yaralandığını söyledi. Askeri kayıplarını açıklamadı. Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçleriyse, 673 askeri personelinin ve 36 sivilin öldüğünü belirtiyor. Azerbaycan ise Ermeni asker ölümlerinin çok daha yüksek, sivil ölümlerinin ise daha düşük olduğunu bildirmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.