islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5379
EURO
34,9850
ALTIN
2.429,46
BIST
9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kudüs İslam Sanatları Müzesi 250’den fazla eseri Londra’da sattı

Kudüs İslam Sanatları Müzesi 250’den fazla eseri Londra’da sattı
Mirat Haber Ajansı

Kudüs’teki İslam Sanatları Müzesi’nin, 190 İslami eseri ve 68 nadir saati Ekim ayı sonunda Londra’da gerçekleştirilen bir açık artırmada sattığı ortaya çıktı. İlk açık artırmada tarihleri 7.yy ila 19.yy arasında değişen el yazmaları, dokumalar, seramikler ve madeni eşyalar bu müzayede satışa çıkarılmış, ikinci artırma, 18.yy saat ustası Abraham-Louis Breguet’in elinden çıkma üç nadir saatten oluşmaktaydı. Aradan geçen bir buçuk aylık zamana rağmen İsrail’de ve Filistin’de konu üzerine tartışmalar devam etmekte. İsrailli müzeciler koleksiyon azaltan bu açık artırmanın örnek teşkil etmesinden endişeli olduklarını açıkladılar. Müze Müdürü Nedim Şeyban yönetimindeki müzenin verdiği beyanatta, kurumsal geleceklerini garanti altına alma ve eğitim programlarını finanse etmek için bu yolu seçtikleri yazıyor. Açık artırma için seçilen eserlerin çoğunun taklit olduğu ya da depodan çıkarıldığı da iddialar arasında. Müze yetkilileri, koleksiyonlarının 5000 parçadan oluştuğunu söyledi. Bir radyo programına katılan Şeyban, satışın iki yıldır gündemde olduğunu, bu çatışma dolu ve bölünmüş bölgedeki tek İslami Sanatlar Müzesi’ni devletin kısıtlı desteğine rağmen idare etmeye çalıştıklarını söyledi. Şeyban 2014’te göreve geldiğinde bir İsrail müzesine müdür olan ilk Filistinli olmuştu.

Müzeciler, İsrail antika yetkilileri ve Milletlerarası Müzeler Konseyi’nin yerel yetkilileri sanat eserlerinin sınıflandırılmasını ve satışa çıkarılmasını eleştirdiler. Tel Aviv Sanat Müzesi’nin fotoğraf küratörü Raz Samira, “Bunlar nadir bulunan eşsiz eserler ve şimdi halkın bu eserlere erişimi kesilerek bazı kişilerin malı haline geliyor.” diye belirtti. 2011’de Israil Müzesi 39 eseri koleksiyonuna yer açmak amacıyla satmıştı. 2014’de İsrail Sanatları Ramat Gan Müzesi Rus bir ressamın eserini, yeni bina inşa etmek için elden çıkarmıştı. 1984’te getirilen İsrail Müze Yasası’na göre bir eserin elden çıkarılışından elde edilen para müzenin koleksiyonunu genişletmek için kullanılırsa buna izin verilmekte. Bu satışta böyle bir durum olmadığını belirten uzmanlar, eserlerin İsrail Müzesi ya da İslam Müzesi gibi diğer İslami eser toplayan müzelere verilmesinin daha iyi olacağının altını çizdiler.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.