islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5542
EURO
34,8270
ALTIN
2.430,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Eski Suriye başbakanının İsrail için çalışan bir İngiliz casusu olduğu ortaya çıktı

Eski Suriye başbakanının İsrail için çalışan bir İngiliz casusu olduğu ortaya çıktı

Mirat Haber Ajansı

İsrail medyasının yayınladığı bir rapora göre, eski bir Suriye başbakanı İngiltere, Fransa ve İsrail ile çalışan çifte ajandı. 1930’ların sonlarında ve 1940’ların ortalarında Suriye’nin başbakanı olarak görev yapan Cemil Merdem’in Negev Üniversitesi profesörü Meir Zamir Ben-Gurion Üniversitesi’ne göre 1945’e kadar İngiliz istihbarat teşkilatı MI6 ile çalıştığı bildirildi. Merdem İngilizlerden ve Fransızlardan aldığı bilgileri  Siyonistlere taşımaktaydı. Zamir, Cemil Merdem’in Siyonist lider David Ben-Gurion’a İngiliz ordusunun sözde bir Yahudi devletinin kurulmasını önleme planları hakkında önemli bilgiler verdiğini iddia ediyor. Planlar arasında militan Haganah grubunun terör örgütü ilan edilmesi ve silahsızlandırılması, Filistin içinde küçük bir Yahudi varlığının kurulmasına izin verilmesi ve “Büyük Suriye” planının uygulanması yer alıyordu.

Rapora göre Mardam, Fransız kuvvetlerinin manda altındaki topraklarından sürülmesini sağlayacak olan “Büyük Suriye” fikrinin kilit bir savunucusu olmuştu. Daha sonra Suriye, Irak ve Ürdün’de yeni bir devlet kurulacak ve ağır İngiliz etkisi altında Haşimi ailesi tarafından yönetilecekti. Zamir’e göre, plan İngiltere’nin bölge üzerinde geniş kapsamlı bir nüfuzu sürdürmesine izin verecekti. Merdem, İsrail’in 1948’de bağımsızlık ilan etmesinden hemen sonra birkaç Arap devletinin yanı sıra İsrail’e göstermelik savaş ilan etmiş, Arap orduları bozguna uğrayınca görevden alınmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.