islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Etiyopya: Başbakan Abiy Ahmed Göreve Devam

Etiyopya: Başbakan Abiy Ahmed Göreve Devam

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya parlamentosu Başbakan Abiy Ahmed’in görev süresinin bitmesinden sonra da görevine devam etmesine izin verdi. Karar, Ağustos ayında yapılması planlanan seçimlerin Korona pandemisi nedeniyle ertelenmesinden sonra geldi. Çarşamba günü yapılan oylama, önde gelen bir muhalefet siyasetçisinin seçimi erteleme kararına karşı bir protesto olarak istifa etmesinden iki gün sonra geldi. Milletvekilleri yeni seçimlerin ne zaman yapılacağını belirtmediler. Gecikmeden sonra bir yol karar vermek için halka açık toplantılar düzenleyen bir danışma organı olan Anayasa İnceleme Konseyi’nin tavsiyelerinin onaylandığını söyleyerek oylamaya geçtiler. Korona nedeniyle, halk sağlığıyla ilgili bir endişe oluşturmaması için dokuz ila 12 ay sonra yapılacak seçimler yapılmasını öneren organ, tavsiyelerde bulunmuştu.

Etiyopya’nın seçim kurulu Mart ayında yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle oylamanın zamanında yapılmasının imkânsız olacağını duyurdu. Koşullar, seçimin yasa koyucuların şartlarının Ekim ayında sona ermeden gerçekleşemeyeceği anlamına geliyor. Etiyopya anayasası, olağandışı durumları açıkça ele almıyor. Bazı muhalefet liderleri, ülkeyi seçimlere yönlendirmek için bir geçici hükümet çağrısında bulundular. Ancak Başbakan Abiy, Pazartesi günü yapılacak soru-cevap oturumu sırasında öneriyi reddetti. Muhalefet liderleri Abiy’i salgını görev süresini yapay olarak uzatmak için kullanmakla suçladı ve analistler ülkede olası protestolar ve boykotlar konusunda uyarıda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.