islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4649
EURO
34,8352
ALTIN
2.421,86
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Etiyopya’nın ayrılıkçı Tigray bölgesine taaruzu

Etiyopya’nın ayrılıkçı Tigray bölgesine taaruzu

Doğu Afrika’nın zengin tarihi olan 110 milyon nüfuslu ülkesi Etiyopya ya da eski adıyla Habeşistan’ın hükümeti Kasım ayı içinde kuzeydeki eyaleti Tigray ile gerilimin artması sonucunda bölgeyi ele geçirmek için bir askeri harekat başlattı.

Faik Emre Özdemir

Seslendiren: Şaban Doğan

Etiyopya Omoro, Amhara, Tigray, Afar, Tigrinya, Somali gibi çok sayıda farklı kavimlerden  oluşmakta. Her kavim farklı dil konuşuyor, ortak ibadet dili G’ez olan Etiyopya Ortodoks Hristiyanları ve tabii ortak ibadet dili Arapça olan Sünni Müslümanlardan oluşuyor. Fakat uzun süren İtalyan sömürgesi, Komünist rejim ve Batılı misyonerlerle elitler arası dini bağlar zayıfladı, kavmiyetçilik öne geçti. Nitekim Tigrinya kavmi ağırlıklı Eritre, 1991’de bağımsızlığını elde etti.

Tigray kavmi de Kuzey’de silahlı bölgede önemli konumda ve başkentte ağırlığı olan bir grup silahlı güçtü. Fakat herşey Omoro kavminden Müslüman başbakan Abiy Ahmed’in seçilmesiyle değişti. Abiy, ülkede hukuksuzluk ve yolsuzluklarla savaşmaya karar verdi. İlk iş olarak Eritre’nin bağımsızlığını tanıyarak işi hukuki boyuta getirdi. Bu barışçıl girişimlerin sonucunda 2020 Nobel barış ödülünü aldı.

Abiy, Tigrayların milis gücünün devlet denetimine geçmesini isterken yerel liderler buna direnmekteydi. Ne kadar olsa Tigray milisler, uzun iç savaşta Eritre ayrılıkçılara karşı savaşan ana güçlerdendi. Konu barışçıl olarak çözülebilecekken silahlı çatışmaya kadar tırmandı. Üstelik Batı da taşeronlarla bu ateşe benzin taşıdı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne de Mısır’a da iki tarafın çatışması için mali destek verdirildi. Etiyopya hükümet güçleri havadan ve karadan Tigrayların üzerine yürüyor, sivil halk can kaybına uğrarken, yarım milyon mülteci canını kurtarmak için Sudan’a göçüyor. Dünyada hakimiyet kurmak isteyen finans elitleri, böl-yönet politikası gereği, yeryüzünde ülke ülke, bölge bölge, sokak sokak birbiriyle çarpışan binlerce kabile devletinin oluşmasını ve bu kanlı ortamın bir avuç küreselci tarafından daha kolay yönetilebileceğini planlamakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.