islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4790
EURO
34,9300
ALTIN
2.435,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Etiyopya’nın Çekirgelerle Göklerde Savaşı

Etiyopya’nın Çekirgelerle Göklerde Savaşı
22 Mayıs 2020 22:40
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Etiyopyalı yetkililer, mahsul yiyen ve ülkenin gıda güvenliğini tehdit eden yeni çöl çekirge sürülerini püskürtmek için helikopterler yerleştirdi. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, milyarlarca haşerenin son haftalarda Doğu Afrika’ya indiğini, yaygın açlık ve insani ihtiyaçlarla karşı karşıya olan bir bölgede ekinleri ve meraları hedeflediklerini bildirdi. Son gelişmede, geçen hafta Kenya ve Somali’den Etiyopya’nın güney Oromia bölgesine sürülerek binlerce insan yer değiştirdi. Etiyopya, ABD Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) kiralanan üç helikopter kullanarak havadan böcek ilacı püskürtmeye başladı. Püskürtmeden saatler sonra milyonlarca çekirge yere serilmiş, ölü ya da debeleniiyor.

Etiyopya, ürünlere verilen zararı sınırlamayı ve gıda krizini önlemeyi umuyor. İlçe, 2019 yılında benzer bir çöl çekirgesi istilası yaşadı ve yıllık hasatın bir kısmını kaybetti. Ancak bazı durumlarda, havada püskürtme, atlayarak dolaşan olgunlaşmamış, kanatsız çekirgelere karşı yeterli olmadı. Topluluk tenekeleri ve tavaları vurarak, ıslık çalarak ve motosiklet boynuzlarını koruyarak onları korkutmaya çalıştı. Uzmanlar pestisitleri araçlardan püskürttüler, ancak toplam zemin çabası zararlıları durdurmak için yeterli değildi. Bir kent büyüklüğündeki muazzam çekirge sürüleri, bu ay Wachile bölgesinde 15.000’den fazla insanı evlerinden kaçmaya zorladı. Çekirgeler, bölgedeki büyük yiyecek ve mera alanlarını zaten yok etti, ancak yeni sürüler sürekli olarak geldiği için toplam hasar belirlenemiyor. Uzmanlar, Afrika Boynuzu’nda devam eden çöl çekirge istilasını 25 yılın en kötüsü olarak tanımladılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.