islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3346
EURO
35,0867
ALTIN
2.308,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanına 3. Dönem İzni

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanına 3. Dönem İzni

Mirat Haber Ajansı

Fildişi Sahili’nin en yüksek mahkemesi, Başkan Alassane Ouattara’nın (Ali Hasan Yattara) tartışmalı üçüncü dönemi için önünü açtı. Karara karşı protestolar pek çok şehirde şiddetlendi ve on yıl önce Batı Afrika ülkesinde 3.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan başka bir çatışmadan korkular büyüdü. Tanıklar, güvenlik güçlerinin ülkenin batısındaki çeşitli yollarda protestocular tarafından kurulan barikatları yıktığını söyledi. Ouattara geçen ay üçüncü kez aday olacağını duyurduğundan bu yana yaklaşık 15 kişi şiddetten öldü. Huzursuzluğun, dünyanın en büyük kakao üreticisi ve Fransızca konuşan Batı Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Fildişi Sahili’nin istikrarını bozabileceğinden endişeleniliyor.

Anayasa cumhurbaşkanlarını iki dönemle sınırlasa da, Ouattara ve destekçileri 2016 anayasal düzenlemesinin saati sıfırladığını savunuyor. Başkan Ouattara daha önce tekrar aday olmayacağına söz vermişti, ancak halefi Başbakan Amadou Gon Coulibaly’nin Temmuz ayında kalp krizinden ani ölümü üzerine fikrini değiştirdi. Anayasa konseyi, eski Başkan Laurent Gbagbo’nun ve eski isyancı lider Başbakan Guillaume Soro’nun önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını yasakladı. 31 Ekim cumhurbaşkanlığı seçimi için 44 adaydan sadece 4’ünü temizledi. Temize çıkarılan diğer adaylar, eski dönemlerde etkin olan PDCI partisinden eski başkan Henri Konan Bedie, Gbagbo bölgesi eski başbakanı Pascal Affi N’Guessan ve Bedie’nin partisinden parti içi muhalifi Kouadio Konan Bertin idi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.