islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5707
EURO
34,9946
ALTIN
2.460,16
BIST
9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hindistan “aşk cihadı” yasası yoluna devam ediyor

Hindistan “aşk cihadı” yasası yoluna devam ediyor
12 Şubat 2021 16:52
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Geçen hafta Hindistan Anayasa Mahkemesi, Uttar Pradeş ve Uttarkand eyaletlerindeki aşırı sağ hükümetler tarafından kabul edilen din değiştirme yasalarının anayasal geçerliliğine itiraz eden dilekçeleri dinlemeyi reddetti. Yasalar, Hinduluktan Müslümanlığa hidayete ererek geçen bir eşle evli erkekleri, zorla din değiştirmekten suçlu bularak 10 yıl hapse atıyor. Buna göre bir Hindu kadın din değiştirip Müslümanla evlenirse ona sürekli şantaj yapma hakkı olacak, gerekirse zorla dinimi değiştirdi beyanıyla 10 yıl hapse atılmasını sağlayabilecek. Yargıtay, bu eyaletlerdeki yüksek mahkemelerin konu hakkında karar vermesi gerektiğini bildirdi. Dilekçe sahipleri, başta Müslümanlar olmak üzere masum insanların sözde aşk cihadı yasaları altında haksız bir şekilde cezalandırıldığını savunmaktaydı. En az iki diğer Bharatiya Janata Partisi ile yönetileneayalet olan Madhya Pradesh ve Gujarat’ın da benzer yasaların uygulanmasını planladıkları tahmin ediliyor.

“Aşk cihadı” Hindistan’ın sağcı grupları tarafından 10 yıldan fazla bir süredir propaganda edilen bir komplo teorisine atıfta bulunuyor. Müslüman erkekleri zorla İslam’a dönüştürmek için Hindu kadınları evlendirmekle suçluyor. Yüksek Mahkeme’nin “aşk cihat” yasalarına ilişkin kararının gelmesinden bir gün sonra, Hindistan Aşk Projesi (ILP) adlı bir kampanya, 4 Şubat’ta oluşumunun 100. gününü kutladı. ILP, geçen yıl Ekim ayında üç eski gazeteciden oluşan bir grup tarafından başlatıldı. Kast, dini ve etnik çizgilerle bölünmüş bir ülkede hala tabu olarak kabul edilen inançlar arası aşk veya evlilik hikâyelerini sosyal medyada olduğu gibi gerçek hayatta da kutlamayı hedefliyor. Instagram, Facebook ve Twitter’da sürekli büyüyen takipçileri olan kampanya, “inanç, kast, etnik köken ve cinsiyet zincirlerinin dışında sevgi ve evliliği” savunduğunu vurguluyor.

Hindistan’da dini karmaşa

Proje, insanları kendileri veya aileleri hakkında, sevginin dini ve toplumsal kimlikleri aştığını anlamalarına yardımcı olacak hikayeler sunmaya davet ediyor. Kurucular, tetikleyicinin popüler mücevher markası Tanishq’e Hindistan’ın sağcı iktidar partisi destekçileri tarafından yapılan zorbalık olduğunu ifade ediyorlar. Tanishq büyük bir baskıya maruz kaldı ve çocuğun Müslüman olduğu dinler arası bir çiftin yer aldığı TV reklamını geri çekmek zorunda kaldı. Aynı ay, Ekim 2020’de, safranlı bir Hindu keşiş olan BJP’nin Uttar Pradesh eyaletindeki başbakanı Yogi Adityanath, “aşk cihadını” uygulayanların bağışlanmayacağını açıkladı. Hükümeti, din değiştirmeyi bir kişiyi dinini değiştirmeye zorlamak için evliliği kullanmaktan suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis cezası ile dini dönüşümü kefil olmayan bir suç haline getiren bir kararname yayınladı. Bütün bunlar, merkezi hükümetin geçen yıl parlamentoya soruşturma teşkilatlarından hiçbiri tarafından “aşk cihadı” vakası bildirilmediğini söylemesine rağmen, proje aktivistleri bunun öncelikli olarak Hindu kızlara yönelik bir saldırı olduğunu belirtiyor. Mevcut hükümetin ideolojisi ve siyaseti nedeniyle bir seçim yapamazlar. Ayrıca liberal feministlerin bu konuyu anlamamasına çok şaşırdıklarını ifade ediyorlar. Bu ayrımcı yasaları çıkaran eyaletlerin avukatları, bu tür evlilikleri kaydettirmeye çalışırken çok fazla sorunla karşılaştıklarını belirtityorlar. Birçok inançlar arası çift, ortaklardan birinin geleneklerine göre düzenlenen bir evlilik törenine razı olurken, her biri kendi ailelerinin dinini koruyor. Bununla birlikte, bir partnerin diğerinin dinini benimsediği, ancak herhangi bir iddia ya da zorlama olmadığı durumlarda din değiştirmeyi tercih edenler de var. Proje, proje kanalları aracılığıyla paylaşılan en büyük aşk hikâyesinde güvence bulduklarını söyleyen insanlardan çok fazla mesaj aldıklarını bildiriyor. Birçoğu, hayatın en özel bölümündeki devlet müdahalesi dışında, inançlar arası geçmişleri nedeniyle yakın çevrelerinden çok fazla düşmanlık ve hoşgörüsüzlükle karşı karşıya olduklarını açıklıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.