islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

FORMOSA CUMHURİYETİ’NİN AYAK SESLERİ

FORMOSA CUMHURİYETİ’NİN AYAK SESLERİ
27 Mayıs 2024 09:46
A+
A-

Çin ana karasına yaklaşık 200 km mesafede bulunan ve eskiden cephanelik olarak kullanılan yengeç dönencesindeki bir toprak parçasıdır Formosa Cumhuriyeti. (Tayvan)

400 km uzunluğu ve 150 km genişliğine rağmen dünyanın en çok silahlanan ülkesi olması karşısındaki düşmanın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Tayvan adası ile Çin arasında yer alan Tayvan geçidi güneyden Kore yarım adası ve Japonya’ya giden en kısa deniz yolu olması ile ünlüdür.

20.yüzyılın ortalarına doğru Çin devleti Tayvan’da yönetimi ele geçirerek kontrolü eline almıştı. Bugün aynı etki devam etse de; kıpırdanmalar da yok değil.

Çin’in maddi gücü Tayvan’ı kendisine köle etmiş; üretim sanayiinin en gelişmiş ülkesini kendi dümen suyuna çekerek adeta taşeron üretici konumuna düşürmüştür.

Çin ticari gemisin de çalıştığım yıllarda bir sohbet esnasında Tayvanlı bir arkadaşım “Biliyor musun aslında gerçek Tayvan sizin Çin diye bildiğiniz topraklar yani bizim ülkemiz dediğinde aradaki husumetin asıl perde arkasını açıklamış oldu.

Tahminlerden öte belli bir güç kalibresine sahip olsa da; fazla popülaritesi olmayan bir ülke Formosa Cumhuriyeti. Ama bunu aşmak için olağanca gücüyle kabuğunu kırmaya çalışıyor.

Uzakdoğu’da o bölge de yine sular ısınmaya başladı.

Çin, Tayvan’ın etrafını çevirerek gözdağı verici tatbikatlarına devam ederken, Tayvan Çin’e inat bölgeye Okyanus ötesini davet ediyor.

Tayvanlılar her söyleşi de kendilerini bağımsız olarak tanımlasalar da; karşı taraf aynı fikirde değil.

Bu küçük ülke son dönemde ana karadan kaynaklanan askeri tehditlere inat  savunmasını güçlendirerek belli bir karakter ortaya koyuyor.

“F16V” tipi 64 savaş uçağı modernize edilerek hizmete başlatıldı.  Filodaki uçakların tamamının modernize edilerek modellerinin yükseltilmesi çalışmaları Çin’e tatbikat üstüne tatbikat yaptırsa da Tayvan pek oralı değil.

Hatta daha da ileri giderek ABD ile savunma sanayiine dair yakın temaslarını güçlendiriyor.

Formasa Cumhuriyeti dünyaya sesini 3000 İnsansız Hava Aracı Filosu (İHA)  oluşturarak duyurmak istiyor.

Egemenlik ihtilafı yaşayan Formosa’nın artan tehditlere karşı (İHA) filosu kurmak için Türkiye’den de yardım istediği gelen haberler arasında.  

Taipei Times gazetesinin bildirisine göre Savunma ve Ekonomi Bakanlıklarından Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi bu konudaki çalışmalarını arttırmış durumda.

3000 tedarik için 9 üreticiden prototipler geliştirmeleri istenmiş.

Üreticiler; Gemiden keşif, karadan keşif ve genel keşif amaçlı silahların (İHA) yanı sıra, minyatür dronlar ve hedef tespit dronlarının prototiplerinin ivedi bir şekilde hazırlanmasını talep ediyorlar.

Üretici şirketlere ise Formosa’nın sanayi geliştirme kuruluşu CSIST’in teknoloji transferi yapması öngörülüyor.

Görünen o ki; Uzakdoğu’da yeni bir yıldız Ana kara Çin’in tüm engellemelerine rağmen reşit olma mücadelesi veriyor.

Teknolojide yıllardır Çin’in taşeronluğunu yapan bu ülke artık kendi ayaklarının üstünde durması gerektiğinin farkında.

Çünkü Formasa Cumhuriyeti aslında öyle bir ülke ki;  yıllardır İran’ın uğraştığı nükleer silaha çeyrek asırdır sahip.

Ve bunun sağlayacağı imtiyazla kendi yolunu çizmek istiyor.

Ayrıca;

“Tayvan Boğazının iki yakasında duran birbirine çevrili roketler Çin’i tehdit eden en büyük tehlike olarak Formasa’nın güvencesi olarak tetikte bekliyor.

Ekonomik anlamda özgür olan Tayvan; 70 sene önce fukara bir tarım devletiyken bugün ileri teknolojiyi ihraç eden bir konuma ulaştı. Bunu da topraktan çıkan petrolü satarak değil; bilime ve teknolojiye ayrılan fonlarıyla gerçekleştirdi.

Çin’in günümüzdeki kalkınmasında Hong Kong’un finansal rolü kadar Tayvan’ın da teknolojik desteği inkâr edilemez.

Ülkede ihracatçı o kadar çok elektronik şirketi var ki;  neredeyse dünyada ki ana kartların çoğu Made in Taiwan menşeili.

Hatta ana kara Çin’de de önemli ölçüde Tayvan sermayesi bulunur.

Tayvan’ın eski adı “Formasa Cumhuriyeti” biliyorsunuz. Bu devleti Çin’in komünist kimliğe bürünmesinden rahatsızlık duyarak kaçanların bir adaya sığınarak kurdukları bir devlet olarak algılayabiliriz.

Bu insanların sosyal yaşamlarına değinecek olursak yaptığım seyahatler de bana en ilginç geleni ise yemek yeme şekilleriydi diyebilirim. Bu durum biz Türklere göre alışagelmişin dışında. Bütün yemekler tüketildikten sonra en son çorba içmeleri Türklerle asla bağdaşmayacak bir özellik olsa gerek.

Artık küresel dengeler oynak bir zeminde.

Uzakdoğu coğrafyası kendi içindeki sıkıntıları çözebilir de dışa karşı tek yumruk olabilirse; kantarın topuzunu lehine kullanır.

Kâhin değilim ama Müştak Baba’nın öngörülerine sonsuz saygım var.

ATİLLA AKBAŞ

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.