islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Müslüman Ülkelerde Ramazan’da Gıda İsrafı Alarm Veriyor

Müslüman Ülkelerde Ramazan’da Gıda İsrafı Alarm Veriyor
26 Mart 2024 16:30
A+
A-

Müslüman Ülkelerde Ramazan‘da Gıda İsrafı Alarm Veriyor.

Ramazan ayında İsraf Oranı Diğer Aylara Göre %25 Daha Yüksek

Ramazan ayında Müslüman ülkelerde gıda israfı alarm verici boyutlara ulaşıyor. Yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayında gıda israfı diğer aylara göre %25 daha fazla artıyor. Bu durum, gıda tüketim alışkanlıklarının Ramazan ayında değişmesi ve israfın artmasına sebep oluyor.

Suudi Arabistan ve Malezya Gıda İsrafında Önde

Gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Malezya öne çıkıyor. Ramazan ayında büyük miktarda gıda atığı ortaya çıkan ülkelerde, israfın önlenmesi için adımlar atılması gerekiyor. İsrafın önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi ve gıda yönetimi politikalarının güçlendirilmesi önem arz ediyor.

İsraf Miktarı 2 Milyar İnsana Yetecek Düzeyde

Müslüman ülkelerdeki gıda israfının boyutu endişe verici boyutlara ulaştı. Bu ülkelerdeki gıda atıklarının toplam miktarı 2 milyar insanın beslenmesi için yeterli düzeyde. Ancak dünya genelinde yetersiz beslenen insan sayısı 1 milyarı aşarken, bu israfın ciddi bir sorun olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

İsraf, Açlıkla Mücadeleyi Zorlaştırıyor

Gıda israfının sadece maddi kaynaklara değil, aynı zamanda toplumun sağlığına da zarar verdiği unutulmamalıdır. İsraf edilen gıdaların, açlıkla mücadele eden insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılması mümkündür. Bir başka deyişle, israf miktarı, her gün açlıkla mücadele eden 1,3 milyar insanın günlük 1,3 öğün fazladan yiyecek almasına eşdeğerdir.

HABER YORUM

Anadolu Ajansından aldığımız bu haber okuduğumda dikkatimi çekti…

Nasıl  çekmesin ki?  “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz” (Araf Suresi 31) buyuran bir dinin mensupları olarak, israf konusunda dünyada zirve yapmamız, bizler için fazlasıyla haber niteliği taşıyan bir durum. Bir de bu israfın Ramazan ayında fazlalaşması ise,  bütün İslam aleminin utanılacak bir durumu olsa gerekir.

Yapılan bu israf, oruç tutulurken fazlasıyla hatırlanması gereken fakir fukara, garip gurabanın hatırlanmadığını bizlere gösteriyor ki bu, bir Müslüman için içler acısı bir durumdur.

Hele ki, şu anda Gazze gündemdeyken ve orada bebek ve çocuklar İsrail’in zulmü altında açlık ve susuzluktan ölüyorken yapılacak olan her israf, ateşten kor olurda Müslümanların başına geçiverir.

Müslümanmların bu konuda nasıl olması gerektiğini, gelin rabbimizin ayeti kerimelerinden tekrar edelim:

“Onlar mallarını harcadıkları zaman israf etmezler. Cimrilik de göstermezler. İkisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan sûresi, 25/67.) buyuruyor.

“Eli boynuna bağlıymış gibi cimri olma! Elini büsbütün açıp israfa da kaçma!” (İsrâ sûresi, 17/29.)

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM