islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

TÂHÂ SURESİ

TÂHÂ SURESİ
27 Mayıs 2024 09:32
A+
A-

Kur’an-ı Kerimdeki tertip sırasına göre yirminci sırada yer alan Tâhâ Suresi, 135 ayetten oluşmaktadır. Bu sure, ismini ilk ayette geçen “Tâ hâ” harflerinden almıştır. Bu surede maksat, Allah’ın varlığını, birliğini, peygamberlik olayını, öldükten sonra dirilmeyi, haşir olayını ve benzeri konuları anlatmaktır. Ayrıca bu surede haber verildiğine göre dini anlatmada zor, baskı ve şiddet kullanılmamadır. Tüm peygamberlerin görevi, sadece hakkı tebliğ etmek ve onu açıklayıp tebyin etmek olmuştur. Aynı zamanda bu surede, bu konularda ders ve ibret alınması için geçmiş peygamberlerin kıssaları anlatılmaktadır.

METİN VE MEAL

Tâhâ suresinin ilk sekiz ayetin metin ve meali şöyledir:

طه {1} مَا أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى {2} إِلَّا تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَى {3} تَنزِيلاً مِّمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَى {4} الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى {5} لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى {6} وَإِن تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى {7} اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْأَسْمَاء الْحُسْنَى {8}

1 – Tâ hâ!

2, 3 – Biz Kur’an’ı sana sıkıntı çekesin diye değil, Allah korkusuyla/bilinciyle yaşayanlara bir uyarı olsun diye indirdik.

4 – O Kur’an, yeri ve yüce gökleri yaratan Allah tarafından indirilmiştir.

5 – Rahman olan Allah, arşa kurulmuş/egemenliğini kurmuştur.

6 – Göklerde, yerde, ikisinin arasında ve toprağın altında olan her şey, Allah’ın egemenliği altındadır.

7 – Sen söylediğin sözü açığa vursan da gizli tutsan da, kesinlikle Allah her türlü gizliliklerden haberdardır.

8 – Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Bütün güzel isimler Allah’ındır.

SURNİN İSMİ VE İLK HİTABI

Bu sure, “Tâhâ” diye başlamaktadır. BU iki harf, pek çok surenin başında bulunan ve anlamları net bir şekilde bilinmeyen mukattaa harflerindendir. Bazı âlimler bu iki harfin manasını, “Ya insan!” diye yorumlamışlardır. İlk hitap Hz. Muhammed’e (sav.) yapıldığına göre, bu hitabın “Ya Muhammed!” olduğu kabul edilmektedir. Aslında Kur’an’ın hitabı Hz. Muhammed’e (sav.) olsa da, onun üzerinden tüm insanlara yöneliktir. Ona göre bu sure, “Ey insan!” hitabı ile başlamaktadır.

İLK MESAJLAR

Kur’an-ı Kerim, insanların sıkıntı yaşamaları veya başkalarına sıkıntı vermeleri için indirilmemiştir. Kur’an, Allah’a inanan, Allahtan korkun, Allah bilincine vakıf olan insanları uyarmak, onları aydınlatmak ve onlara yönelik tebliğde kullanılmak üzere indirilmiştir. Kur’an-ı Kerimdeki hitapta, tüm insanların huzur, saadet ve mutlulukları anlatılmaktadır.

Bundan anlaşıldığı gibi bazı insanlar Allah’a inanmıyorlar. Onlara tebliğde bulunmanın herhangi bir faydası yoktur. Bazı insanlar ise, samimi bir şekilde Allah inancına ve bilincine sahiptirler. Kur’an-ı tebliğ etmede bu ikinci kısım insanlar muhatap kabul edilmektedir.

Kur’an’ı indiren Yüce Allah, tüm kâinata egemendir, yeri ve yüce gökleri o yaratmıştır. Yerde, göklerde, bunların arasında ve yerin derinliklerinde olan her şey, Allah’ın idaresine tabidir. İnsanın yaptığı ve söylediği her türlü davranış ve söylemler, Allah’ın bilgisi ve kontrolü altındadır. En güzel isimler, Yüce Allah’ındır.

SONUÇ

Kur’an-ı Kerimde 114 sure bulunmaktadır. Tertip sırasına göre bu surelerin yirmincisi, “Tahâ” suresidir. Bu sure, insana hitap etmektedir. Bu surede, Kur’an-ı Kerim’in Allah’a inanan insanlara hitap ettiği anlatılmaktadır. İnanmayan insanlara neyi anlatırsan anlat, herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Önemli olan mesele, samimi bir şekilde Allah’a inanan insanlara gerçekleri anlatmaktır.

NURETTİN TURGAY

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.