islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

GAVURLAŞTIRILAN LAİKLİĞİ İSLAM’LA DEMOKRATİKLEŞTİREBİLİR MİYİZ?

GAVURLAŞTIRILAN LAİKLİĞİ İSLAM’LA DEMOKRATİKLEŞTİREBİLİR MİYİZ?
16 Haziran 2023 11:09
A+
A-

Önümüzdeki yasama yılında veya gelecek beş yıllık dönemde yeni bir anayasa hazırlanıp yürürlüğe konulacak gibi görünüyor. Bu anayasanın özgürlükçü ve İslam’a saygılı anayasa olmasını bekliyoruz.

Bizde iç ve dış güçlerce İslam’ı dışlama amacıyla putlaştırıldığı ve harici sömürüye açık hale getirilerek tahkim edildiği için laikliğin yer alamayacağı bir anayasa düşünülemez. Daha doğrusu düşünemezler.

O halde  hürriyetleri kısıtlamayacak, ortak aklın öncülüğünde  ve toplumsal talepler doğrultusunda İslamî yönelişlere engel oluşturmayıp alan açacak  bir laiklik tanımına ihtiyaç vardır. Aslında bizim için  laiklik ateistlere ve deistlere inanç ve yaşam özgürlüğü vermektir.

Bilgi kaynakları açısından Vahiy kültürüyle beslenememiş kişilerde nedense pek aklî ve bilimsel tutarlılık göremiyorsak da hadi Sözcü’nün bizim gibi bir ayağı kabir çukurunda olan ekonomi yazarının teklifine bakarak konuyu gündeme getirelim.

EGE CANSENİN TESPİTİ VE TEKLİFİ

11 Haziran tarihli yazısında Ege Cansen şöyle diyor:

{ “Laikliğin genel kabul gören bir tanımının yapılmasına laik olmakla birlikte dinsel kimliğini korumak isteyenlerin çok ihtiyacı vardır. Üstelik böyle bir tanım Müslüman bir ülkede demokrasinin  benimsenmesine de hizmet eder.

Benim tanımımlaiklik herhangi bir dünyevi konuda dinin ve bilimim dedikleri çelişiyorsa bunlardan bilimin dediğini tercih edip ona göre hareket etmektir,” şeklindedir.}

BÖYLESİ BİR LAİKLİĞE BAKIŞIMIZ

Ülke gerçeklerini ve İslam’ın  omurgasını oluşturan Kur’ân’ın 23 yıllık iniş sürecini  dikkate alan bizler, “BİLİM”in  genel kabul görecek bir tanımının yapılması koşuluyla  böyle bir tanıma sıcak bakabiliriz.

Takipçilerimizce bilindiği üzere bizler laiklikten bağımsız olarak şu gerçeği sık sık dile getirmekteyiz.

İnsan için seçtiği İslam’ın ilkelerini koyan insanı yaratan Allah’tır. Kaynak birliği sebebiyle İslam ile insan örtüşür. Bilime konu maddeleri yaratan ve onların varlığına kodlanan tabiat yasalarını koyan da Allah’tır. Bu nedenle İslam ile bilimsel veriler de örtüşür.

Bize göre din ile bilim çatışmaz. Çatışırsa ya İslam’ı anlayışımızda ya da bilimsel tespitlerimizde bir eksiklik var demektir. Dolayısıyla bilim bizi İslam’a, İslam da bilime götürür.

Ama bilimin putlaştırılmasına bakılmasın. Laikliği ve Kamâlizm’i dayatanlar, maddeci kafa yapılarıyla BİLİM’i ve bilimi içine alacak içeriği ile İLMİ de kabul etmezler, edemezler.

BİLİM NEDİR?

Genel kabul gören tanımlar şöyle:

BİLİM: Evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.

Yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşıyan yöntemli ve dizgesel bilgi.

Şimdi soralım: Bu tanımlara göre veya bilimin bu tariflerini de içine ilmi verilere göre  ekonomide faiz ilmin-bilimin gereği olabilir mi?

Bu örneği gelişi güzel almadık

Bakınız Ege Cansen din- bilim çatışmasına verdiği örnekle kendisiyle nasıl çelişiyor:

Kur’ân’da betonarme hesabının nasıl  yapılacağına dair bir hüküm yoktu. Dolayısıyla din ile bilim bu konuda çatışmıyordu. Ama konu faiz olunca, bilimle dinin hükümleri çatışıyordu. Benim tanımıma göre konu faizse dinin hükmünü dikkate almamaktır.”

Yukarıda sunulan tanıma göre örneğin  İslam’ın bütün emirleri ve yasakları, ahlaki ilkeleri, hukuki ve ekonomik kuralları/sistemleri ortak akla ve bilime uygundur.

Laikliği yüceltme amacıyla değinilen bazı konuları sorulaştırarak  örneklendirelim:

a.) İslam’da faiz Allah’a ve Elçisi Muhammed’e yani insanlığa savaş açma nitelikli bir yasaktır. (Bakara 2/278)

Ekonomide faiz baronlarınca fonlananlar dışında faizin bilimin gereği olduğunu hangi bilim adamı söyleyebilir? Kişisel tercihler bilim olabilir mi?

b.) İslam kasıtla adam öldürmelerde, maktulün varislerince tazminat veya af seçeneklerinden birinin tercih edilmemesi halinde, onların talepleri doğrultusunda ölüm cezası verilebilir. (Bakara 2/178-179)

Bu hüküm bilim adına ret olunabilir mi?

c.) Kur’ân hukukuna göre özel şartları içinde koca doğrudan ve kadın -baş vurusu ret edilemeyecek şekilde- yargı yoluyla dolaylı olarak boşanabilir. (Bakara 2/228-229)

Hangi bilim, hangi yöntemle insana saygılı bu muhteşem boşama/boşanma yöntemine hayır diyebilir. İnsanları yargı önünde süründüren yapıyı bilimsel görebilir?

d.) İslam’ın yasakladığı alkollü içkiler, evlilik dışı ilişkiler ve eşcinsellik seküler bir kafa yapısıyla onaylanabilir ama bilimin gereği olabilir mi?

Bu gibi konularda bilim adına konuşanlar, Kur’ân’ımızın da işaret buyurduğu gibi bilime değil ancak zanna uyuyorlar…Zan da bilim değildir:

Yeryüzünde bulunan insanların çoğu, kendilerine itaat edip gösterdikleri yolu izlediğin takdirde, seni Allah’ın yolundan çevirirler. Zira onlar vahyin ve aklın gereklerine göre değil, ancak keyif ve zanlarına göre hareket eder ve yalan söylemekten başka bir şey yapmazlar.” (Enam 6/116)

Hulasa  İslam’ın karşısında tutunulabilecek aklî ve bilimsel bir temel yoktur. Bu sebeple bilimsel verilere göre tercih yapılmasına açık böylesi veya benzeri bir laiklik,  İslamî yaşama saygılı  ve açık olabilir ve  sosyal barışı sağlayabilir.

Bizim tarihimizde gayr-ı müslimler için gösterilen  böylesi özgürlükçü yaklaşımlar asırlar boyunca istikrar ve huzur sağlamadı mı?

LAİKLİK DİNSİZLİKTİR DE DÜŞMANLAŞMASIN

Şimdiye kadar olduğu gibi  demokratik talepler doğrultusunda İslam’a kapalı tutulacak  laiklik zaten dinsizliktir. Çatışma da burada yani düşmanlaştırıldığında başlamaktadır.

Ama itiraf etmeliyiz.

Bir tarafta tarihi dönemlerin içtihatlarını din sananların oluşturabileceği engeller, diğer tarafta bilimsel verileri içlerine sindiremeyecek  devrimbazların  oluşturacağı bariyerler önümüzü tıkayabilir ama çare yok aşmaya çalışacağız.

Biz Kur’ân bağlıları ilim-bilim insanıyız. Bilimsel bilgiyi de belgeyi de kabul ederiz. Yeter ki karşımıza inadî küfür ve nifakla değil, bilimle gelinebilsin. İşte Kur’ânî belgemiz:

“ Ey yükümlü insan! İlla da  bilim diyenlere de ki: “Allah’tan başka otoritesine  çağırdığınız ve böylece ilahlaştırarak Allah’a ortak koştuğunuz bilim adamlarınızı, putlaştırdığınız önderlerinizi düşünsenize:

Gösterin bana, yeryüzünde ne yaratmış bunlar! Yoksa onların, göklerin yaratılıp yönetilmesinde bir ortaklıkları mı var? Eğer iddianızda haklı iseniz, bana delil olarak bu Kur’an‘dan önce gönderilmiş bir kitap veya doğruluğu kesin olarak bilinen başka bir BİLİMSEL kalıntı getirin! ” (Ahkaf 46/4)

Ali Rıza Demircan

NOT: Hamdolsun İslam’ı bir hayat düzeni olarak algıladım. Hayatım  dışlayıcı laik düzen karşıtı olarak yargılanmakla geçti. Bizden olup gölgelerinden korkan kitap yüklü eşeklere ve dedikoducu çömezlerine ayıracak zamanımız yok.

Bir de yaşlandığı ve ölümcül bir şekilde ısıramadığı ve üstelik ehlileştiği için korkularımızdan ve cehaletimizden daha ısırıcı bir laiklik de yoktur. İlahiyatçılar nerede?

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.