islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3549
EURO
34,7693
ALTIN
2.395,98
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

GÖNLÜ/VİCDANI TAŞ OLANIN OYUNCAĞI SAVAŞ OLUR…

GÖNLÜ/VİCDANI TAŞ OLANIN OYUNCAĞI SAVAŞ OLUR…
19 Şubat 2024 09:00
A+
A-

Dünya ve içinde yaşanan hayat, kendiliğinden ne iyi olur, ne de kötü olur. Ona iyiliği de kötülüğü de katan insandır. İyilik demek, hiç kimseye kötülük yapmamak değildir. Bilakis kötülük yapacak tabiatı, içinde taşımamak demektir.
İçimizde, doğuştan gelen, sürekli bizimle olan, sağduyu bilinci, fıtrat sesi ve her an içimizden; “BUNU YAPMA!” diye bağıran bir ses hep vardır. Hatta bir bahane üretip o işi yapsak bile bir ömür boyu susmayan; “BU YANLIŞ!” diyen sessiz ama gür bir çığlık. Neler yapıp ettiğimizi bizimle birlikte bilen, taktir veya tekdir eden/azarlayan, mahremimizi bile gören ve gözleri hep açık, ASLA

UYUMAYANDIR VİCDAN

Görülmese de, bilinmese de bizi, EDS misali İçerden gözetleyen ilahi kameradır vicdan. “ Bilakis insan, kendi üzerine gözetleyicidir.”(Kıyame, 75/14)
Allah’ın insanla konuştuğu yerdir vicdan.
Vicdan, Allah’ın içimizdeki sesi, sözü, nefesi, “Şah damarından daha yakınım!”(Kâf,50/16) dediği yerdir. Onun için aman dikkat!

Vicdan, içimizdeki doğal ahlâktır. Vicdan ile savaş, ahlâk ile savaştır, fıtrat ile savaştır. Temelde insanın kendi kendiyle savaştır.

Vicdan, insanî değerleri var eder, ahlâkî değerleri artırır. İnsan hayatını, vicdanın seslenişiyle insânî ve ahlâkî ilkelere göre yaşatır. Vicdanî sorumluluğu, kendine hayat bilir.
Sevgili Rasûlullahımızın, “Kendine yapılmasını istemediğin şeyleri, başkalarına da yapma! Kendin için istediklerini, başkası için de iste!”(Buharî, 1/12,hn.13) öğretisi, muhteşem bir vicdan inşasıdır.
Evet vicdan, insanı insan yapan, dünyamızı da yaşanabilir bir merhamet yurdu, cennet şubesi yapabilecek bir öz ve güzel bir değerdir. Ama ne var ki dünyamızı, ABD ve İsrail gibi kendilerini; “Ali kıran, baş kesen.” zanneden bu zorbalar, merhametsiz bir dünyaya dönüştürdüler. Maalesef güzelim dünya, magandaların, zorbaların, vicdansızların ve zalimlerin yurdu, mazlumların ise cehennemi oldu.
Her vicdansız akıl, canavar üretir. Akılsız vicdan da bir kaçık zırdeli, zırzır deli çıkarır ortaya. Aynen Yetenyahu ve savaş kabinesinin her biri, tam da bu kategoride yer almıyor mu?
İnsan kanı ile hele hele özellikle de bebek kanları ile beslenen vampirler, ancak bu kadar akılsız, bu kadar vicdansız olabilir.
Az kaldı, “Gün ola, harman ola…” ve “ keser döner, sap döner, bir gün hesap döner.” Ve zalim, mazlumun verdiği bir bardak suya muhtaç olur, muhtaç olacak. Belki yarın, belki yarından da yakın! inşallah…

NURİ ÇALIŞKAN 

MİRATHABER. COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.