islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

HAARETZ: OĞLUN İÇİN İSRAİL VATANDAŞLIĞI MI İSTİYORSUN?

HAARETZ: OĞLUN İÇİN İSRAİL VATANDAŞLIĞI MI İSTİYORSUN?
19 Şubat 2024 09:00
A+
A-

HAARETZ: OĞLUN İÇİN İSRAİL VATANDAŞLIĞI MI İSTİYORSUN? ORDUYA KATILMASINA İZİN VER!

İsrail Haaretz Gazetesi’nde yayınlanan haberde yer verildiği üzere; İsrailli yetkililere göre, Filipin asıllı İsrail askeri Cedric Green’in (23 yaşında) geçen ay Gazze Şeridi’nde diğer 20 askerle birlikte öldürülmesi, İsrail’de bulunan yabancı işçilerin hakları konusundaki tartışmayı da tekrar gündeme taşıdı.

Gazete bu tartışmanın, kendileri Yahudi olmayan ancak yine kendilerini neredeyse hiç tanımayan bir hükümetin başlattığı savaşta öldürülürken bulan kimseler açısından ele aldı: Orduya katılmak onların seçtikleri veya ebeveynlerinin onlar için seçtiği, kendisini yalnızca Yahudilere ait ulusal bir vatan olarak tanımlayan bir millet için de ideal bir çözümdü.

Alison Kaplan Sommer tarafından Haaretz gazetesinin aile işleri sayfasında yer alan “Yahudi olmayan bu çocuklar en çok kendilerini kanıtlamak istiyorlar” başlıklı uzun bir araştırma, gençlerin bu isteklerinin, bu çocuklar daha orduda görev yaparken bile onlara karşı çekilen ve hatta ölümlerine sebep olan bir kılıç olduğuna inanıyor.

Yine gazetede verilen habere göre , Cedric (23 yaşında) vatandaşlık alabilmek için orduda hizmet etmek zorunda kaldı. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki Netanyahu hükümetinin “minnettarlıkla vatandaşlığı onlara vermeye” karar vermesinin ardından bu kimselerin öldürülmüş olması, ebeveynlerinin de vatandaşlık almasına imkan verdi. Öte yandan Imida’nın (Cedric’in annesi) cenaze sırasında ağlarken şöyle söylediği aktarılıyor: “Ne? O gittikten sonra onu (vatandaşlık) bununla yapabilir miyim?”

Imeda, 1990’larda İsrail’e gelmişti. Tıpkı, hükümetin onayıyla işe alım şirketleri tarafından sağlık sektöründe hizmet etmek üzere işe alınan, İsrail‘de evlenip doğum yapan, ancak daha sonra işlerinden vazgeçmeye zorlanan ve çoğu Filipinli olan yüzlerce kadın gibi. Nitekim bu kadınlar, çalışma vizelerinin iptal edilmesiyle tehdit edilmekte, bunun altında ise çocuklarının İsrail dışına gönderilmesi tehlike ve tehdidi yatmaktaydı.

Cedric de 22 yıl önce İsrail’den kovulan babası Rico Bazilo’dan çok erken yaşta mahrum kalmış ve baba-oğul yalnızca iki kez yüz yüze görüşmüştü.

Aynı gazete, Cedric’e ilkokulda öğretmenlik yapan ve cenazesine de katılan bir yedek askerin, durumla ilgili şu sözlerine de yer veriyor: “Bu insanlar İsraillilerin nefret ettiği işlerde çalışmak için geliyorlar. Çocukları İsrail’deki diğerleri gibi olmak istiyor. Onların İsraillilerle aynı haklara sahip olmaları için tek yapabilecekleri, orduya katılmaktır.”

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

https://www.aljazeera.net/news/2024/2/15/%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%8A%D8%B4-%D9%84%D9%86%D9%8A%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%86%D8%B3%D9%8A%D8%A9-%D9%85%D9%82%D8%AA%D9%84

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.