islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5244
EURO
34,8507
ALTIN
2.485,62
BIST
9.553,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

GÖZLER DE ZİNA EDER Mİ?

GÖZLER DE ZİNA EDER Mİ?
19 Ağustos 2022 10:30
A+
A-

Dinimiz kalbî duyguların arılığını gideren, cin­si zaafları çoğaltan ve de zina eğilimini artıran bakış­ları haram kılmıştır. Zi­ra bütün ahlâk dışı münasebetler önce bakışmalarla başlar. Gülümseme, selamlaşma ve konuşma ile gelişir. Buluşma ile sonuçlanır.

Zira Göz Kalbin Ana Girişidir

Zira göz kalbin ana girişidir. Kalp de bütün organ­larımızın yönetim merkezidir. Duyu organlarımızdan, özellikle gözden kalbe şehevî duyguları uyarıcı ve azgınlaştırıcı mesajlar gelirse insan ahlâk dışı bir hayatın ve ilişkilerin arzulusu olur. Çünkü arzulu bakışlar Peygamberimizin ifadesiyle: «Şeytanın zehirli oklarından bir oktur...»  (1) ve kalbe ekilen şehvet tohumlarıdır. Manevî zinadır. Nite­kim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur.

«Gözler de zina eder. Gözlerin zinası (şehvetle) bakmaktır.» (2)

Şehvetle bakan gözler İnsan vücudunda Cehennem’e açılan gedikler olabileceği için Kur’ün-ı Kerim erkek ve kadın olarak göz­lerimizi korumamızı, bakışlarımızla fesada düşmememi­zi emretmiştir.

Nur Sûresinin 30.âyetinde şöyle buyrulmaktadır:

« (Ey Peygamberi) Mümin erkeklere söyle; gözleri­ni harama bakmaktan sakınsınlar ve ırzlarım korusun­lar. Bu, kendileri için çok temiz bir davranıştır. Şüphe­siz ki Allah kullarının yapacaklarından hakkıyla ha­berdardır

Bu âyet ve izahını yapan hadîsler mümin erkekle­rin nikâhlarına düşebilecek kadınların yüz ve eller dı­şındaki diğer uzuvlarına bakmalarının yasaklandığını açık olarak ortaya koymaktadır. Şehvetle bakıldığı tak­dirde şüphesiz yabancı kadınların ellerine ve yüzlerine bakmak da haramdır. (3)

Bu mevzuda ana İslâm’î düstur şudur:

«Dinimizin kadınlara örtünmesini emrettiği vücut organlarına bakmak mümin erkeklere haramdır

Bakışları sınırlandırıcı ilâhî ölçüler müminlerin kalbinde hâyâ duygularını kökleştirmek için olduğun­dan yalnız kadınlara bakmak haram kılınmamıştır. Er keğin erkeğe, kadının kadına ve kadınların erkeklere şehvetle bakması da haram kılınmıştır.

Ansızın  Bakışlar

Gözlerin evlenilebilecek kadınlara şehvetle bakmak­tan korunması ve bakışların yönlendirilmesi hususunda yüce Peygamberimiz de şöyle buyurmuştur:

«Bir bakıştan sonra tekrar bakma. Zira birinci bakış (kaçınılması mümkün olamayacağından) senin için Helâl ise de ikinci bakış (iradeyi kullanarak ve arzu du­yarak olacağından) senin için Helâl değildir

İlk müminlerden Hz. Cerîr İbn-üAbdullah şöyle anlatıyor.

Hz. Peygambere, ansızın bakmanın hükmünü sordum. Derhal gözümü çevirmemi emir buyurdu. (4)

Peygamberimiz refakatinde bulunan ve kadınlara bakan amcası oğlu Fazlın bakışlarım elini siper ederek engellemiş; kadınlara arzuyla bakmanın haram oldu­ğunu fiilî sünnetiyle de bildirmiştir. (5)

Kadınların Erkeklere Bakışı

İslâm cemiyeti çarşısında, caddelerinde kadın gö­rülmeyen cemiyet demek değildir. Bu itibarla harama bakmayı yasaklayan ölçü yalnız erkekleri değil kadın­ları da içine almaktadır.

Nur Sûresinin 31.âyetinde mümin kadınlara şöyle emrolunmaktadır.

«(Ey Peygamber!) Mümin kadınlara söyle; gözleri­ni haramdan sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar...»

Açıkça anlaşıldığı gibi kadınların karşı cinse arzu­lu bakışlarla bakmaları da haramdır.  (6)

Burada şu hususu açıklamakta fayda vardır.

Kadınlarımız için de cinsî duyguları kamçılayıcı şartların hâkim olduğu toplumumuzda mümin erkekle­rin kadınların arzulu bakışlarını çelecek şekilde; vücut ve üreme organlarını belirtici giysi giyinmeleri caiz değildir. (7)

Kalpleri hançerleyen, ihlâs nurunu söndüren şeh­vetli bakışlardır. Devrimiz cahiliyye hayatında gerek erkekler ve gerekse kadınlar için gözleri haramdan sa­kındırmak oldukça  güçleşmiştir.

Zira Rabbimizin örtünme emrine itaat etmeyen ka­dın ve erkeklerin yanı sıra göze hitap eden hususiyle gençlerde cins arzuları azgınlaştıran, haya duygularını yaralayan sinema ve televizyon filmleri, tiyatro temsil­leri, şehvet saçan resimli ve resimsiz romanlar, hikâye­ler, duvar takvimlerinden her türlü ticaret mallarına kadar yayılan müstehcen resimli reklâm ilânları ve her gün yüzbinlerce basılan ahlâk dışı gazete ve mecmualar göz ve kalp fesadına sebep teşkil eden ahlâk katili va­sıtalar haline gelmiştir.

Bunlar arasında yıkıcılığı tarif edilemez boyutlara ulasan, gazete ve mecmualarla televizyon ve şimdilerde sosyal medya görüntüleri özel bir yer işgal etmektedir.

Gözlerimizi, kadın vücudunda mahrem nokta ka­bul etmeyen giysilere bürülü dişilere karşı korumakla mükellef olduğumuz kadar, haya duygularını çatlatan resimlerle, haberlerle ve tefrikalarla dolu gazete ve mecmualardan da korumakla mükellefiz. Hele hele sosyal medya görüntülerinden

Özellikle  televizyon sakınmamız gereken bir ateş çağlayanı olmuştur.

Bitmez tükenmez, ar-haya tanımaz dizi filmleri ve eğlence programlarıyla hayatımıza giren televizyon, İslâmî inançlarımızı, ahlâkî değerlerimizi ve millî gele­neklerimizi yakıp eritmektedir.

Bizzat kendisine değil de devrimizdeki istimal tar­zına karşı çıktığımız televizyona ve özellikle inancımıza ve ahlâkımıza zarar verici programlarına direnç göster­meyen, gözlerini ekrandan koruyamayan fertlerin ve ailelerin Müslümanca bir hayat sürmelerinin mümkün olmadığını burada üzülerek açıklamak isteriz.

Gözlerimizi Korumamız Gerekenler

Başta televizyon programları ve vücut organların teşhir eden kadınlar ve erkekler olmak üzere gözlerimizi koruma­mız gereken şeyler pek çoktur.

Ancak korumamız zor olmakla beraber kuşkusuz imkânsız da değildir.

Allah’a ve Ahiret Günü’ne imanımızdan güç alarak göstereceğimiz korunma gayretiyle gözlerimize hâkim olabiliriz. Çünkü biz ihlâslı ve gayretli olursak Rabbimiz bizi güçlendirir. Peygamberimiz bir müjdeli hadîslerinde şöyle bu­yurmuştur:

«Gözleri bir kadının güzelliklerine takılan fakat hemen bakışlarını koruma altına alan her bir Müslümana Allah tatlılığını kalbinde duyacağı bir ibâdet yaptırır.» (8)

Gözlerimizi, eşlerimiz ve çocuklarımızın gözlerini korumak Rabbimizin emridir. Bu sebeple ibâdettir. Ahiret saadetimize sebeptir.

Aldığımız ve aldırdığımız ahlâk dışı gazeteler ve mecmualarla, sinema, ve televizyonda izlediğimiz ye iz­lettirdiğimiz programlarla haramlara gözlerimizi açar­sak nedametle ağlayacak olan kendi  gözlerimiz olacaktır.

Şehvetle bakarsak ve zevcelerimiz, kız çocukları­mızın şehvetli bakışlara muhatap olacak giysiler içinde toplum içine çıkmalarına razı olursak, sorgulanmaksızın Cennet’e giremeyiz.

Yazımızı/Hutbemizi konumuzla ilgili bir hadîsle bitiriyorum:

«(Kıyamet Günü’nde) bütün gözler ağlayacaktır. Ancak Allah yolunda uyanık kalan gözler, Allah’ın aza­bına uğramak korkusuyla sinek başı örneği yaş akıtan gözler ve bir de Allah’ın haram kıldıklarına bakmaktan korunan gözler ağlamayacaktır.» (9)

Not. Bu yazı yaklaşık 45 yıl önce İstanbul Süleymaniye Camii Minberinden okunmuştur. Üslüp harfiyen korunmuş, yalnızca ara başlıklar konulmuştur.

  1. İbn-ü Kesîr (Tefsîrûl-Kur’ânil-Azîm), Nûr 30-31
  2. K. Hafâ, Hn. 1999; İ. Kesîr 3/282.
  3. Kemâl ibn-ü Hümam, Fethül-Kadir, 8/98.
  4. İbn-ü Kesir, Nûr 30-31
  5. S.B.M. Tecrîd-i Sarîh Ter. ve Şerhi, 10/436.
  6. İbn-ü Kesîr, Nûr 30-31
  7. Yusuf Kardavî, İslâm’da Helâl ve Haram, Ter. M. Varlı, Üçüncü Bölüm.
  8. İbn-ü Kesîr, Nûr 30-31
  9. a.g.e. Nûr 30-31; C. Sağîr, 1/94

 

ALİ RIZA DEMİRCAN 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.