islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5282
EURO
34,8785
ALTIN
2.435,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hindistan: Başbakan Yıkılan Cami Üzerine Tapınak İnşa Ediyor

Hindistan: Başbakan Yıkılan Cami Üzerine Tapınak İnşa Ediyor

Mirat Haber Ajansı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, yaklaşık 30 yıl önce kuzeydeki Ayodhya kentinde kendi partisinin azmettirerek topluca yıktıkları caminin üzerinde ilahları Rama’ya adanmış bir Hindu tapınağının inşasını başlatmak için Çarşamba günü bir açılış yaptı ve ülke çapında ölümcül isyanlara yol açtı. Modi, Rama’nın adının üzerine yazıldığı taş bloğa dua etti ve Hindu dini ilahilerinin tapınağın yapımının başlangıcını sembolize etmesini söyledi. İnşaatın tamamlanmasının üç buçuk yıl sürmesi bekleniyor. Maske takan Modi, açılışa Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) kurucu hareketi olan militarist Hindu üstünlükçü grup RSS’nin lideriyle birlikte katıldı. Modi, aşırılık yanlısı harekete genç yaşında katılmıştı.

Organizatörler, törenin sadece Hindular için astrolojik olarak hayırlı bir tarihte düzenlenmediğini, aynı zamanda Çarşamba gününün Modi hükümetinin ülkenin yegane Müslüman çoğunluk eyaleti olan Keşmir’in yarı özerk statüsünü iptal etmesinin birinci yıldönümüne rastladığını belirtti. Böylelikle BJP’nin ana düşman olarak gördüğü Müslümanlara mesaj verilmiş oldu. BJP kuruluşundan bu yana parti manifestosunda, Keşmir bölgesinin özerk eyalet statüsünün işgal bölgesine çevrilmesini ve Babür dönemine yapılan tarihi Ayodya Babüri camisinin üzerinde Hindu ilah Rama’ya bir tapınak inşa etmeyi taahhüt ediyordu. Temel atma, Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından geçen Kasım ayında Uttar Pradesh eyaletindeki tartışmalı alanda bir Hindu tapınağı inşa edilmesini destekleyen bir karar sonrasında geldi. Pek çok Hindu, ilahları Rama’nın bu bölgede doğduğuna inanıyor ve Müslüman İmparator Babür’ün orada bir tapınağın üzerine cami inşa ettiğini iddia ediyor. Ancak bu bir iddiadan öteye geçmedi. Babüri Camii, Aralık 1992’de Hindu kalabalıklar ve çeteler tarafından kazmalar ve balyozlarla yıkılmış ve bunu çoğu Müslüman yaklaşık 2.000 kişinin ölümüne yol açan büyük katliamlar izlemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.