islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hindistan kuş gribi nedeniyle on binlerce kümes hayvanı kuş itlaf ediyor

Hindistan kuş gribi nedeniyle on binlerce kümes hayvanı kuş itlaf ediyor
Mirat Haber Ajansı

Hindistan hükümetinden yetkililer dün yaptıkları açıklamada, ölümcül bir kuş gribi salgınının ülke genelinde çok sayıda kuşu öldürdüğü tespit edildikten sonra Hindistan’da on binlerce kümes hayvanının katledileceğini söyledi. Hindistan’ın en az altı eyaleti, iki tür kuş gribini kontrol altına alma çabalarını hızlandırdı. H5N1 ve H5N8 salgını, binlerce göçmen kuş, ördek, karga ve tavuğun ölümünün ardından geçtiğimiz günlerde doğrulandı. Kümes hayvanları ve yabani kuşlar arasında bir kuş gribi alt tipi olan H5N8, geçen yılın başından bu yana birçok ülkeye yayıldı.

Ülkede yaygın ölümler

Kuzey Himachal Pradesh eyaletindeki yetkililer, kış mevsiminde büyük göçmen kuş sürülerine tanıklık eden bir Himalaya gölünde geçen hafta leşlerin bulunduğunu söylendi. Geçtiğimiz hafta Pong gölündeki ölü sayısı da 2.400 göçmen kuşu geçti. Eyalet yaban hayatı şefi Archana Sharma medyaya verdiği demeçte, Pazartesi günü 600’den fazla kuşun öldüğünü söyledi. Yetkililer, Hindistan Ulusal Yüksek Güvenlikli Hayvan Hastalıkları Enstitüsü’ne gönderilen örneklerin H5N1 için pozitif olarak test edildiğini de ekledi.

Ölenlerin çoğu, kış mevsiminde binlerce kişiyle Güney Asya’ya göç eden, dünyanın en yüksek uçan kuşlarından biri olan Orta Asya yüksek irtifa yaban kazlarıydı. Yerel makamlar, bölgede kümes hayvanı satışını ve ihracatını yasakladı ve yayılmayı kontrol etmek için testleri hızlandırdı. Toplu ölümler, bir H5N8 virüsü salgınının 12.000 kadar ördeği öldürdüğü güney Kerala eyaletinde yaklaşık 35.000 kümes hayvanı itlafının ortasında gerçekleşti. Yetkililer, katliam emrinin enfeksiyonun merkez üssünün bir kilometre yarıçapı içinde verildiğini söylediler.

Gizemli ölümler

Kuzey Haryana eyaletinde yetkililer, Barwala bölgesindeki birkaç kümes hayvanı çiftliğinde yaklaşık 150.000 tavuğun gizemli bir şekilde öldüğünü söyledi. Komşu Pencap da benzer ölümler bildirdi. 20’den fazla çiftlik, sürülerinin “bilinmeyen bir hastalık” tarafından yok edildiğini ve numunelerin test edilmek üzere laboratuarlara gönderildiğini söyledi. Batı Rajasthan ve merkezi Madhya Pradesh eyaletleri de geçtiğimiz haftalarda H5N1 ve H5N8’in neden olduğu yüzlerce karga ölümü bildirdi. Rajasthan zaten 4,500 karga görmüştü ve balıkçıllar birkaç ay içinde kuş gribinden ölmüştü. Hindistan, son yıllarda, en ciddisi milyonlarca kümes hayvanının itlaf edildiği 2008’de olmak üzere, yıkıcı kuş gribi salgınlarına tanık oldu.

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.