islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4470
EURO
34,7327
ALTIN
2.436,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

HÜKÜMET VE HUSİLER ARASINDAKİ ATEŞKES UZATILMIYOR

HÜKÜMET VE HUSİLER ARASINDAKİ ATEŞKES UZATILMIYOR
8 Haziran 2022 10:00
A+
A-

Yemen Hükümeti İle Husiler Arasında İki Aydır Devam Eden Ateşkes, BM Tarafından Desteklenen Müzakerelerden Bir İlerleme Kaydedilmeksizin Sona Eriyor.

Yardım kuruluşları ise, insani faydalar getirdiğini söyleyerek Yemen’deki savaşan tarafları büyük ölçüde devam eden ateşkesi uzatmaya çağırdı.

İhtilaf noktalarından biri ise, Husilerin Yemen’in üçüncü büyük şehri olan Taiz’i kuşatmaya devam etmesidir.

Yemen, İran destekli Husilerin başkent Sana’yı işgal ettiği 2014’ten bu yana çatışmalara batmış durumda. Bu, ertesi yıl Yemen hükümetini desteklemek için Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyonun müdahalesine yol açtı.

Çatışmayı dünyanın en kötü insani krizi olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler’e göre, bu savaş 150.000’den fazla insanı öldürdü ve milyonlarca sivili yerinden etti.

Bir Yemen uçağı ise, ateşkes anlaşmasından elde edilen son kazanım olan 2016’da durduğundan bu yana iki şehir arasındaki ilk ticari uçuşta Husilerin kontrolündeki başkent Sana’dan Kahire’ye hareket etti.

Birleşmiş Milletler Yemen özel temsilcisinin ofisi AFP(Agence France-Presse)’ye, yaklaşık altı yıldır ticari uçuşlara kapalı olan Sana havaalanından Yemen Havayolları uçağında 77 kişinin bulunduğunu söyledi.

Bu, ateşkesin 2 Nisan’da yürürlüğe girmesinden bu yana Sana’dan yapılan yedinci uçuş. Önceki altı uçuşun tamamı ise Ürdün’ün başkenti olan Umman’a gitti.

Oxfam” ve “Norveç Mülteci Konseyi” ortak bir açıklamada, Sana havaalanının ticari uçuşlara yeniden açılmasının “ülke dışında hayat kurtaran tıbbi tedaviye şiddetle ihtiyacı olan” yüzlerce hastanın nihayet tedavi almasına izin verdiğini söyledi.

Başkent Sana’ya giden hava trafiği, Suudi liderliğindeki abluka nedeniyle büyük ölçüde durduruldu, ancak sakinler için temel yaşam yolu olan yardım uçuşları için istisnalar bulunmaktadır.

Ateşkes ayrıca petrol tankerlerinin Husilerin kontrolündeki Hudeyde limanına gelişine de şahit oldu ve bu da Sana ve diğer yerlerdeki yakıt kıtlığının giderilmesine yardımcı oldu.

Husiler, BM’nin ateşkesi uzatma çabalarına karşılık ateşkesi yenilemeyi düşündüklerini söyledi.

Ancak ABD Salı günü, tehlike altındaki milyonlarca insanı desteklemeye yardımcı olmak adına müzakereleri genişletmeye çalışmasına rağmen ateşkes müzakerelerinin bir “darlıkta/çıkmazda” olduğu konusunda uyardı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, ateşkesin uzatılmasına ilişkin müzakereler hakkında “henüz bitmedi, ancak çıkmaza girmiş gibi görünüyor” dedi.

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.